Naslovna Društvo Niš prvi u Srbiji predstavio dobrovoljni lokalni izveštaj – bazni dokument za...

Niš prvi u Srbiji predstavio dobrovoljni lokalni izveštaj – bazni dokument za budućnost

0
Dobrovoljni lokalni izveštaj
Dobrovoljni lokalni izveštaj foto: GP018

Niš je prvi grad u Srbiji koji je uz pomoć Ujedinjenih nacija uradio dobrovoljni lokalni izveštaj. Ovaj dokument ne pruža samo analizu, već daje konkretne akcije i preporuke projekata koje treba preduzeti po ciljevima održivog razvoja i u skladu sa ciljevima utvrđenim planovima za razvoj Niša.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović ističe da je ovaj dokument baza za početak strateškog planiranja razvoj grada, koji pored urbanizma analizira i privredu, ekonomiju, obrazovanje, poljoprivredu i druge teme.

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto: GP018

„Nije samo nama važno šta piše u knjizi, knjiga je nešto što je u ovom trenutku statistika, može iz toga dosta da se vidi, ali nama je važno šta kažu građani. Mi smo veoma zadovoljni što su se građani odazvali naš poziv i dali predloge šta bi trebalo da se nađe naredne godine u planu i programu poslovanja. Ovo je jedan strateški bazni dokument koji lokalnoj samoupravi govori na koji način treba da se ide ka budućnosti, nama će biti važno ono što su građani govorili”, poručio je gradonačelnik.

Do sada u Srbiji nije bilo praćena razvoja na lokalnom nivou, a Niš je sad „šampion u tome”, kaže Siniša Trkulja, koordinator za izradu projekta i član Agencije za prostorno planiranje i urbanizam.

Siniša Trkulja
Siniša Trkulja foto: GP018

„Ovaj dobrovoljni izveštaj omogućava da vidimo da li dobro pravimo planove, da li se dobro ostvaruju treba nekako da pratimo. A pratimo preko pokazatelja koji su prikazani u ovom izveštaju. On služi da vidimo da li je naše planiranje dovoljno dobro i da li u budućnosti treba nešto da promenimo”, pojašnjava Trkulja.

U ovom planu obrađeno je 12 od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja, a neki od njih su obrazovanje, obnovljiva energija, infrastruktura, jačanje institucija…

„Niš je prvi grad u Srbiji koji je uradio dobrovoljni lokalni izveštaj i mi smo zaista ponosni na Niš zbog ovoga. Niš je jedan od malobrojnih gradova koji je izabrao ovaj mehanizam i uspostavio ga tako da uz pomoć njega može da planira i da donosi gradske politike za razvoj koje su zasnovane na dokazima. To samim tim omogućava lokalizaciju ciljeva održivog razvoja i sa te strane Srbija, Niš i opštine zajednice Niša imaće bolji kvalitet života, što će se odraziti na svakodnevnicu svih građana”, poručila je Katja Šefer, međuregionalni savetnik Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja.

Gradski većnik Ivan Grmuša istakao je da je u izveštaju praćen i kvalitet vazduha, i naveo da je u poslednje tri godine postignut značajan napredak u smanjenju zagađenja. Takođe, u analizi obrazovanja i zdravstva uočeno je gde je potrebno dodatno poboljšanje.

Ovim Dobrovoljnim izveštajem predloženo je i uvođenje građana i stručnjaka u participativane radionice prilikom izrade Generalnog urbanističkog plana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde