Naslovna Društvo Povodom 25 godina od Bitke na Košarama, u Nišu odata počast herojima

Povodom 25 godina od Bitke na Košarama, u Nišu odata počast herojima

0
Položeni venci u počast poginulim borcima u Bici na Košarama
Položeni venci u počast poginulim borcima u Bici na Košarama foto: GP018

Održan je komemorativni skup u počast poginulim borcima u Bici na Košarama i položeni su venci ispod spomen-ploče herojima, koja se nalazi na bulevaru koji nosi ime po njima.

Spomen-ploča herojima
Spomen-ploča herojima foto: GP018

Saborci, prijatelji, rodbina, pripadnici boračkih udruženja, vojske i policije i predstavnici grada Niša danas su polaganjem venaca odali počast poginulih borcima u Bici na Košarama, koja se odigrala od 9. aprila do 10. juna 1999. godine.

Ivan Krstić, koordinator boračkih udruženja Grada Niša i veteran 63. padobranske brigade, priseća se te bitke i herojstva njegovih saboraca, među kojima su uglavnom bili mladići.

Ivan Krstić
Ivan Krstić foto: GP018

„Okupili smo se da odamo poštu našim palim pripadnicima i našim herojima, koji su branili svetu zemlju kod Košara i državnu granicu. To su bili mladići od 18 do 24 godine, koji nisu znali za strah i samo su išli napred. Imali su samo jedno na umu, da nema nazad, jer je iza Srbija. Naši heroji i mladići su pre 25 godini branili zemlju od NATO agresora i stranih plaćenika“, poručio je Krstić.

Zoran Miljković, pripadnik voda Vojne policije i učesnik Bitke na Košarama, kaže da su sećanja i dalje vrlo bolna i posle 25 godina.

Zoran Miljković
Zoran Miljković foto: GP018

„Žive poštujemo, mrtve ne zaboravljamo, dušmanima ne praštamo. Sećanje je vrlo bolno i posle 25 godina, nemam šta drugo da kažem. Ovo je bitno da se ne zaboravi zbog naše dece. Bila je to moja najteža bitke, iz koje se nažalost mnogi nisu vratili. Poginulo je 70 posto starešina“, rekao je Zoran Miljković.

Komemorativni skup u počast poginulim borcima u Bici na Košarama
Komemorativni skup u počast poginulim borcima u Bici na Košarama foto: GP018

Bitka na Košarama je bila jedna od najtežih u novijoj istoriji, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske nameravali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije.

Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase Košares, ka karauli Košare i prema vrhu Maje Glave. Bitka je trajala sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, odnosno 10. juna 1999. godine.

Tokom dva meseca borbe poginuo je 21 oficir i podoficir, 50 vojnika na odsluženju vojnog roka, 13 aktivnih vojnika i 24 dobrovoljca, dok je ukupno ranjeno 256 boraca. Iako ne postoje precizni podaci o gubicima neprijatelja, procenjuje se da su višestruko veći.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde