Naslovna Društvo U Nišu obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja

U Nišu obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja

0
Povodom 24. marta, dana kada je počela NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Dana sećanja na žrtve bombardovanja, održan je parastos i polaganje venaca u Spomen kapeli žrtvama ratova i na Spomeniku žrtvama NATO agresije.

Počast palim žrtvama odali su predstavnici Grada Niša i gradskih opština, državnih institucija, vojske, udruženja građana i boračkih udruženja. Vence i cveće su položili i članovi porodica stradalih i građani Niša.

24 godine od Nato bombardovanja, foto:gp018

U ime lokalne samouprave vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić i gradski većnik Nenad Stanković.

Sećamo se svega što se tih 78 dana dešavalo, ne samo u Nišu već i u čitavoj Srbiji. Ovo je dan kada se okupljamo sećajući se tog dana i svih žrtava koje su pale u NATO agresiji i opominjemo da nikada ovako nešto ne sme da se ponovi. Podsećamo svet šta nam je svet uradio, koliko je žrtava Niš dao, i cela Srbija. Ovim Danom mlađim generacijama objašnjavamo šta se tada dešavalo, zašto je jedna mala i nejaka Srbija na taj način stradala“, poručila je gradonačelnica Niša.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Prisetila se i početka bombardovanja Niša, kada su 7. maja borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije bacili više kontejnera kasetnih bombi oko pijace kod Tvrđave.

Tada sam bila na radnom zadatku. Sećam se tog dana kad je poginula trudnica i dana kada smo se sreli sa američkim ekspertima na mostu kod trupalskih šuma. Sećam se da smo išli po izjave u tadašnji hotel „Nais“ gde je rađena obdukcija te trudnice. Nikada neću da zaboravim reči patologa koji su radili, kada su rekli da geler nije samo ubio majku, već i bebu“, dodala je Sotirovski.

Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a na čelu sa Anđelkom Milićevićem.

U našoj veri se kaže da treba praštati i zaboraviti. Niti smemo zaboraviti, niti smemo oprostiti. Posebno posle toliko žrtava naše dece i omladine, posle toliko boraca koji su branili državnu granicu svojim telima i ostavili večno na braniku otadžbine“, rekao je Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i član predsedništva SUBNOR-a Srbije i poručio mladima:

Anđelko Milićević, foto:gp018

Učite, čitajte našu istoriju, nemojte da nam je pišu drugi. Nemojte da nam se ponovi ono što je u zadnja dva veka doživljavala Srbija. Treba da gradimo obdaništa, škole i fakultete, a ne spomenike, da više ljudi ne ginu.“

Vladica Đorđević, oficir 549. motorizovane brigade iz Prizrena i Đakovice, sa svojim saborcima poručuje da treba pamtiti žrtve i sve one koji nisu žalili svoje živote u odbrani svoje zemlje.

Mogu da kažem da se nalazimo na svetom mestu za Nišlije, jer na ovim ulicama oko ovih spomenika su padale bombe kao u nijednom gradu pre toga. Ovde su nam oni ubijali starce, starce, žene, trudnice i nerođenu decu. Sa ovog mesta, moji saborci i ja poručujemo da nikada to ne možemo da zaboravimo i ne smemo“, izjavio je Vladica Đorđević.

Vladica Đorđević, foto:gp018

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz južne pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Foto:gp018

Po podacima UNHCR-a, Kosovo i Metohiju je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde