Naslovna Društvo Rak dojke je opasan, ali je i izlečiv

Rak dojke je opasan, ali je i izlečiv

0

Oktobar je vreme kada se u celom svetu priča o raku dojke odnosno borbi protiv raka dojki, a tim povodom je  Unija žena, Unija mladih i Savet za zdravstvo Gradskog odbora SNS Niš organivala tribinu na kojoj je bili reči uoravo o tome, ali je akcenat stavljen na prevenciju jer se rak dojke najlakše otkriva, a kada se krene na vreme sa lečenjem i izlečiv je. Predavači na tribini su bili Svetlana Milijić, poverenica Unije žena Gradskog odbora SNS Niš, dr Lucija Hristov Mitić i dr Bobana Milojković.

Prema rečim profesora dr Zorana Perišiće, predsednika Saveta za zdravstvo Gradskog odbora SNS Niš, žene su svesne opasnosti od ove bolesti, ali nedovoljno pažnje poklanjaju sebi i preventivnim pregledima.

„Rak dojke je, apsolutno, od svih karcinoma koji se  mogu javiti, najdostupniji pregledu, a samim tim i potpunom izlečenju“, kazao je profesor dr Zoran Perišić. „Čudno zvuči kada kažemo da se rak može  izlečiti, ali to je tačno jer kada ga otkrijemo na vreme to se može. Za žene je važno da se edukuju za samopreglede, ali je i mamografija sada dostupna svim ženama i ne treba izbegavati taj pregled. U mesecu borbe protiv raka mi moramo da budemo korak ispred bolesti, a ženama preporučujem da učine taj mali korak za sebe, da odu kod lekara, da urade mamografiju. Ono što može svako da učini to je odlazak na pregled. Ima puno i materijala za edukaciju na osnovu kojeg se može saznati o čemu se radi, ali je pregled najvažniji“, kaže Perišić.

Među predavačima je bila i dr Lucija Hristov Mitić iz Doma zdravlja u Nišu. Ona je govorila o istinama i zabludama, a njena poruka sugrađankama je da redovno posećuju svog lekara, da svaku promenu prijave lekaru, a blagovremeno otkrivanje svake bolesti, pa i raka dojke, vodi izlečenju.

„Posle 50 godine života obavezna je mamografija, a prošle godine smo imali, kada se radi o ovom pregledu odličan odaziv žena“, kaže dr Lucija Hristov Mitić. „Skoro 96 posto od pozvanih žena se odazvalo našem pozivu tako da je to veliki pomak napred. Svaka promena ne mora da znači da se radi o karcinomu jer od 10 slučajave 8 budu beninge promene, ali to vskako mora da se proprati i vidi šta je“.

Dr Lucija Hristov Mitić je dodala da veliku ulogu u ovom slučaju ima i genetika.

„Gentika ima veliku ulogu ali ne oboli svako ko ima bližeg srodnika sa rakom dojke.U 50 posto slučajeva i ako postoji genetika ne obelevaju, ali ako se karcinom dojke kod majke javi pre 50 godina njena ćerka bi trebalo da se podvrgne ispitivanjima i bar jednom godišnje poseti svog lekara“, dodala je dr Lucija Hristov Mitić.

Rak  dojke je jedan od naučestalijih karcinoma koje dobijaju žene i u svetu  oko milion i 600 hiljada žena oboli od raka dojke i te iste godine njih 522.000 umru. 

„U Srbiji godišnje oboli 4.700 žena od ove bolesti, a 1.600 žena umre. Zato je važno da o tome stalno pričamo jer je  prevencija i otkrivanje ranog raka dojke jako važna. Kada se na vreme otkrije mogućnost izlećenja je 90 posto. U Srbiji je od ove godine stupio na snagu i Zakon o zdravstvenom osiguranju koji kaže da je  obavezan skrining raka dojke i raka materice svake treće godine“, istakla je Svetlana Milijić.

Tribini su prisustvovale i mlađe generacije žena, i to ne bez razloga.

„Kada se radi o mlađoj populaciji potrebno je napomenuti da 30 žena koje obole od raka dojke su devojke do 30 godina starosti. Taj procenat se povećava sa godinama starosti ali je jako važno  da se mlađim osobama ukaže na to da je samopregled dojke jako važan, da je potrebno uraditi ultrazvučni pregled ako primete da nešto nije u redu. Ne mora da bude rak, to može da bude i najobičnija beninga promena ali to mora lekar da utvrdi“, zaključila je Svetlana Milijić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde