Naslovna Društvo U Nišu održan javni roditeljski sastanak: „Svako dete ima pravo da odrasta...

U Nišu održan javni roditeljski sastanak: „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“.

0
PODELI

U Nišu je u Naučno-tehnološkom parku održan treći javni roditeljski sastanak u okviru projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“. Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta potpisali su Memorandum o saradnji u okviru projekta koji ima za cilj jačanje razvojnog sistema fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta u Republici Srbiji.

Stručnjaci prate prve rezultate uvođenja dodatnih časova fizičkog vaspitanja u osnovne i srednje škole od 1. septembra. Za sada u projektu učestvuju 194 odeljenja iz 95 škola širom Srbije. U ovom projektu učestvuju niške osnovne škole „Dositej Obradović“ i „Ćele kula“ i srednja Građevinska škola.

Iako su mogli da biraju da li hoće da učestvuju u projektu, mnoga deca i roditelji sa oduševljenjem su prihvatili dodatnu aktivnost. Za sada je obuhvaćeno oko 5.000 učenika. U osnovnoj školi imaju časove fizičkog pet puta, a u srednjoj četiri puta nedeljno.

Javnom roditeljskom sastanku u Nišu je prisustvovala i ministarka prosvete dr Slavica Đukić Dejanović.

Suština projekta je da deca svakog dana imaju fizičko i zdravstveno vaspitanje kao oblik negovanja zdravlja, jačanja psihofizičke kondicije, otpornosti i jednog od oblika borbe protiv neželjenih ponašanja kod izvesnog broja dece, kazala je ministarka prosvete.

Aleksandar Stojičić, foto:Grad Niš

Aleksandar Stojičić, gradski većnik, je istakao da se projekat realizuje u tri niške škole, a da je Niš, pored Novog Sada i Uba, jedan od domaćina javnih roditeljskih sastanaka.

Tatjana Medved, istaknuta reprezentativka u rukometu, predsednica Pododbora za sport Skupštine Republike Srbije, naglasila je da je ovo način da se skrene pažnja na značaj fizičke aktivnosti posebno kod dece u uzrastu od četiri do 12 godina, ali i sportskih lekarskih pregleda.

Javni roditeljski sastanak, foto:Grad Niš

Dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja će se odvijati za oko 5.000 učenika u 194 odeljenja, od čega je 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.

U oktobru su bili sprovedeni sistematski pregledi, uz motorička testiranja, u školama koje učestvuju u ovom projektu, a u maju 2024. godine će prvi kontrolni pregledi dati konkretne rezultate da li je bilo napretka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde