Naslovna Društvo Brnabić došla u Brzi Brod: Za podzemni dalekovod dodatnih 5 miliona evra

Brnabić došla u Brzi Brod: Za podzemni dalekovod dodatnih 5 miliona evra

0
PODELI
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je obišla meštane Brzog Broda kako bi se lično uverila u situaciju. Tom prilikom je navela da se do rešenja brzo došlo, ali za rešenje će biti izdvojeno još pet miliona evra. Nakon ukopavanja kablova dalekovoda, biće izgrađena i saobraćajnica od Brzog Broda do Niša.

Dalekovod mora biti završen do 2024. godine, a u međuvremenu će nesmetano snabdevanje strujom obezbeđivati mobilna trafo-stanica, koja bi, prema rečima premijerke Srbije, trebalo da bude povezana u narednih mesec dana.

Brnabić je rekla da je sastanak sa meštanima Brzog Broda protekao lako, jer je sve rešeno i svi su zadovoljni rešenjem, da kablovi dalekovoda prođu ispod parka i igrališta, umesto nadzemnog dalekovoda, kako je bilo projektovano još 2014. godine.

Ana Brnabić, foto:GP018
Rešenje je da ćemo ukopati taj dalekovod, koji je trebalo da bude nadzemni. Delom trase je on ukopan, onda su meštani tražili da i u ovom delu on bude ukopan. Našli smo rešenje, važno nam je bilo da tu može da prođe i saobraćajnica, zbog nasipa uz Nišavu možemo da ukopamo te kablove“, rekla je Ana Brnabić.

Sastanku su prisutvovali i predstavnici EDS-a, EMS-a i „Srbija vode“, kako bi se uverili da je novi plan moguće izvesti.

Dodatna investicija će državu koštati nešto više od pet miliona evra. Premijerka je podsetila da je problem nastao jer sami park i igralište nisu legalizovani, pa projektanti nisu mogli da ih vide u nacrtima.

Foto:GP018

Ovo je projektovano 2014. godine kada ovde nije postojao ni ovaj veliki deo, ni deo parka i igrališta, to je bio danas jedan od zaključaka sa sastanka, da sve ovo mora da se legalizuje i upiše, zato što ljudi koji rade projektnu dokumentaciju ne vide to sve što je na terenu, ako nije upisano“, podsetila je Brnabić.

Izgradnja nadzemnog dalekovoda je brža i jeftinija, ali vredi uložiti pet miliona evra za naselje puno mladih bračnih parova i dece, rekla je predsednica Vlade. Iako ni nadzemni dalekovod nije opasan, važno je da se meštani osećaju komforno, dodala je ona.

Ivan R. Cvetanović iz Brzog Broda je prezadovljan rešenjem, iako kaže da još uvek nije siguran da će biti realizovano dok to i ne vidi.

Ivan R. Cvetanović, foto:GP018

Prezadovoljni smo načinom na koji je ovaj problem rešen. Bili smo kod predsednika prošle nedelje, primio nas je, potrudili smo se, sastanak je trajao sat vremena, nije bilo lako rešiti problem, ali smo dobili čvrsta obećanja da će problem biti rešen“, rekao je Cvetanović.

Nakon dalekovoda Brzi Brod čeka i izgradnje saobraćajnice, koja će povezati Brzi Brod sa centrom grada.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

Ovom odlukom države da se kablovi ukopaju dobićemo i saobraćajnicu koja će povezati Brzi Brod sa centrom grada, to je saobraćajnica duga 3,2 kilometara ispod koje će ići taj kabl, koji će napajati ceo grad strujom, a u međuvremenu Grad ima obavezu da sa EDS-om uradi dva prespajanja pozicija, kako bismo zimu dočekali neometano“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sastanak, foto:GP018

Ona je najavila da će Brzobrođani do kraja godine dobiti ambulantu, a biće ozakonjena i balon-sala.

Meštani Brzog Broda su nakon brojnih protesta koji su trajali oko godinu dana uspeli da izdejstvuju prestanak radova, međutim radovi EMS-a su nastavljeni, pa tako i protesti i blokade saobraćajnica. Njihov jedini zahtev je da dalekovod ide ispod zemlje, kako bi deca bila bezbednija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde