Naslovna Kultura Hor “Branko” osvojio publiku u Festivalu duhovne muzike u Italiji

Hor “Branko” osvojio publiku u Festivalu duhovne muzike u Italiji

0
PODELI
Sa blagoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija hor NCPD “Branko” je 10. novembra održao koncert na poznatom Međunarodnom festivalu duhovne muzike u italijanskom gradu Pordenone u baroknoj konkatedrali Svetog Marka smeštenoj u starom jezgru grada.

Međunarodni festival duhovne muzike nije takmičarskog karaktera i održan je 32. put u tom italijanskom gradu.

Foto:Hor Branko

NADA, koju je svojim izvođenjem u Кonkatedrali Svetog Marka pretvorio u muziku jedan od najprestižniji svetskih horova, hor „Branko“ Sabornog hrama Svete Trojice u Nišu sa diregentom Sarom Cincarević“, reči su tamošnje muzičke kritike i javnosti, kojim je opisan nastup niškog hora.

Brojna publika, je dugim aplauzom “nagradila” nastup hora “Branko”.
“Prestižni srpski hor je na 32. Međunarodnom festivalu duhovne muzike u gradu Pardenone predstavio repertoar srpskih pravoslavnih liturgijskih kompozicija balkanske tradicije, kao i dela Sergeja Rahmanjinova i Petra Iliča Čajkovskog. Muzika koju izvodi hor “Branko” iz Niša je dobro poznata ne samo u pravoslavnim zemljama, već i u katoličkim crkvama vizantijskog obreda”, prenose italijanski mediji, na čelu sa prilogom na nacionalnoj RTV kućom RAI.

“Veoma sam počastvovan učešćem hora „Branko“ iz Niša na našem festivalu, jer je doneo zvuke duhovnosti pravoslavne Liturgije, koju je pevao “veliki hor” i sa velikim profesionalizmom. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti u bliskoj budućnosti“, kazao je direktor festivala, profesor kamerne muzike u Trstu, maestro Franko Кalabreto (Franco Calabretto).

Nakon nastupa u gradu Pardenone hor NCPD “Branko” je u nedelju 12. novembra sasluživao svojim pevanjem na Liturgiji u Sabornom hramu Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani.

U hramu prepunom vernika SPC, Svetu Liturgiju služio je strešina hrama prtojerej Borislav Livopoljac, zajedeno sa starešinom niškog Sabornog hrama Svete Trojice prtojerejom-stavroforom Brankom Cincarevićem i sveštenicima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde