Naslovna Društvo Sva niška sela će dobiti internet

Sva niška sela će dobiti internet

0
PODELI
Naselja u okolini Niša koja pripadaju gradskim opštinama Crveni Krst, Pantelej i Palilula a u kojima za sada nema, dobiće internet realizacijom projekta izgradnje širokopojasnog interneta u ruralnim predelima Srbije, rečeno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Dejana Parčetića i pomoćnika ministra Gorana Đurđevića sa pomoćnicom gradonačelnice Niša Vladislavom Ivković i direktorom KLER-a Dušanom Radivojevićem održanom u Gradskoj kući.

To znači da će svaka škola dobiti internet, a onda i svaka kuća u tom naselju tako da će svako domaćinstvo imati pristup brzom internetu. Država u ovom slučaju za naselja u okolini Niša ulaže dva miliona evra, istakao je državni sekretar Dejan Parčetić.

Prema rečima Vladislave Ivković, Grad Niš će pružiti punu logističku podršku u realizaciji ovog projekta.

Parčetić je dodao da su širokopojasne mreže u ruralnim područjima od ključnog značaja za uključivanje svih građna Srbije u digitalno društvo.

Prva faza programa, koju realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, obuhvata izgradnju oko 4.700 kilometara optičke trase kojom će biti obuhvaćeno 730 škola i 120.000 domaćinstava u 700 sela u Srbiji.

Projekat je vredan oko 500 miliona evra. Polovinu sredstva ulaže država sa partnerima iz Evropske unije, a ostatak ulažu telekomunikacioni operatori.

Rok za završetak radova je kraj 2025. godine, kada bi trebalo da sva domaćinstva u Srbiji imaju pistup brzom fiksnom internetu sa protokom preko 100 megabita po sekundi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde