Naslovna Društvo Počeo sa radom sistem „Pronađi me!“. Kako će funkcionisati srpski Amber alert?

Počeo sa radom sistem „Pronađi me!“. Kako će funkcionisati srpski Amber alert?

0
PODELI

Mnogi građani su jutros na svojim mobilnim telefonima dobili SMS poruku sa hitnim obaveštenjem da je sistem „Pronađi me!“ od danas aktivan u Srbiji. Radi si o svetski poznatom sistemu za pronalaženje otete i izgubljene dece Amber alertu, koji će u Srbiji funkcionisati pod nazivom „Pronađi me!“.

SMS PORUKA foto: GP018

„U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki mnut dragocen“, navodi se u obaveštenju MUP-a.

Mediji će, uz nalog policije, biti u obavezi da prekinu emitovanje programa i da u prvih 8 časova na svakih 30 minuta objavljuju formatirani poster na kojem će se nalaziti fotografija nestalog deteta i njegovi podaci.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo je pravilnik prema kojem će mediji biti dužni da bez odlaganja objavljuju informacije o nestanku deteta nakon što dobiju obaveštenje od ministarstva nadležnog za poslove informisanja.

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objave obaveštenje i da ga emituju redovno u naredna 48 sata. Obaveštenja prvih osam sati moraju da se emituju na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 50 minuta.

Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveze daljeg objavljivanja obaveštenja.

Kada nestalo maloletno dete bude pronađeno, mediji moraju da prekinu program i obaveste javnost o tome da je dete pronađeno.

Svetlana Mančić, foto:GP018

„Povezivanje sa ovim sistemom je nešto najlepše što se desilo u zadnje vreme. Čekali smo veoma dugo i te kako je značajno. Znamo šta bi u Nišu bilo drugačije da je postojao takav sistem, da se ne vraćamo na to šta je bilo, već da gledamo unapred. Sve to što pomaže da naša deca budu sigurnija je naravno od velikog značaja“, navela je Svetlana Mančić, psiholog i porodični terapeut u Savetovalištu za porodicu koje radi pri Centru za socijalni rad u Nišu.

Ovakav mehanizam zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Amber alert je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde