Naslovna Društvo Prirodna bogatstva Jugoistočne Srbije na izložbi u Nišu

Prirodna bogatstva Jugoistočne Srbije na izložbi u Nišu

0
PODELI

U galeriji “Salon 77” u Niškoj tvrđavi, otvorena je izložba “Glas Prirode 2” Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a povodom obeležavanja 75 godina rada. U okviru izložbe predstavljena su zaštićena prirodna dobra Srbije i rad na njihovoj zaštiti, sa posebnim akcentom na prikaz prirodnih vrednosti Jugoistočne Srbije. Izložba će biti postavljena do kraja meseca.

“Niš i jug Srbije se nalaze u jednom od centara biodivirziteta ne samo u Srbiji nego i  u čitavoju Evropi, a to je bio jedan od razloga zašto se svojevremeno formirala kancelarija u Nišu a priroda Srbije to zalužuje. Jako je veliki broj privrednih dobara i u okolini Niša, a i generalno na Jugu Srbije. Danas su predstavljena samo odrđena privredna dobra”, rekao je i dodao da kada bi predstavili sva zaštićena prirodna dobra na jugu Srbije, trebalo bi pet izložbenih prostora.

Na izložbi su prikazana prirodna dobra Srbije koja su možda malo izašla iz vidika, poput Prekonoške pećine.

Danko Jović, foto:GP018

“Ova pećina je među privim prirodnim bogatstvima koja je zaštićena još 1948. godine, a nekako o njoj ne pričamo. Ona je prelepa kao geomorfološki objekat, a sa druge strane prava riznica artefakata paleontoloških nalaza”, kazao je Danko Jović, rukovodilac kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu.

Na izložbi je prikazan i fenomen prirode “zeleniče” ili “lovor višanja”, koja je jedna je od najstarijih biljaka jer vodi poreklo od pre ledenog doba.

“Jedino njeno stanište je na Ostrozubu u Srbiji, a nalazi se u našoj neposrednoj blizini”, istakao je

On je podsetio i da je Zavod napravio studiju da Stara planina bude nacionalni park i najavio promociju knjige o Cerjanskoj pećini koja je dopunjena sa novim nalazima za 26. oktobar.

Zavod za zaštitu prirode osnovan je 30. aprila 1948. godine. Prvih godina od osnivanja, poslove zaštite prirode obavljala je ekipa od svega tri stručnjaka, a danas, više od četrdeset zaposlenih u stručnom timu Zavoda, spremno stoje na prvoj liniji odbrane prirodnih vrednosti i pružaju podršku u procesima zaštite, kako bi ublažili i redukovali uticaje ljudskih tragova, a prostor i staništa zaštitili od degradacije.

Zavod je prva institucija u Srbiji kojoj je dato za pravo da proglašava, štiti i sprečava aktivnosti koje mogu ugroziti prirodne vrednosti. Priroda se neprestano menja, s toga je uloga stručnog tima Zavoda da prati ove promene i pruži kontinuitet njene zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde