Naslovna Društvo „GRADITE BOLJE KOSTI“: Svaka treća žena može da oboli od osteoporoze

„GRADITE BOLJE KOSTI“: Svaka treća žena može da oboli od osteoporoze

0
PODELI
U Srbiji više od 600.000 ljudi boluje od osteoporoze, a broj se samo povećava. Danas 20. oktobra se obeležava Svetski dan borbe protiv osteoporoze, a kampanja je posvećena podizanju svesti, pre svega o prevenciji, ali i o dijagnostici i lečenju osteoporoze. Zbog toga je ovogodišnji slogan „Gradite bolje kosti“.

Fizioterapeuti Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ i ove godine su se priključili ovoj kampanji. Oni su savetima i praktičnim prikazom vežbi predstavili građanima kako se boriti protiv ove bolesti.

Trenutno više od 600.000 pacijenata u Srbiji boluje od osteoporoze, bolesti koja uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke i da se zbog toga lako lome.

Rozita Filipov, foto:GP018

Svakim danom broj pacijenata se povećava. Osteoporoza je bolest koja je neprimetna. Često kažemo da je to tihi kradljivcac kostiju, zato nekada prelom bude prvi znak osteoporoze. Osteoporozu možemo sprečiti i naš cilj je da ukažemo na značaj i mogućnosti prevencije da do osteoporoze uopšte i dođe“, poručila je dr Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ona je dodala da se gustina kosti gradi od detinjstva, i to pravilnim unosom mlečnih proizvoda, unosom kalcijuma i vitamina D. Gustina kosti dostigne svoj maksimum između 25. i 30. godina, nakon čega se taj nivo održava, sve dok se gustina ne počne smanjivati oko 50. godine.

Taj problem posebno pogađa žene, navodi dr Filipov, i dodaje da je trend da se osteoporoza u današnje vreme javlja i ranije, s ranijim početkom menopauze.

„Smanjenje koštane gustine kod žena nastaje ranije, prvenstveno sa nastankom menopauze. Nažalost, u poslednje vreme veći broj žena ranije ima prestanak menstrualnog ciklusa, tako da hormon koji je zadužen za same kosti nedostaje i ranije se razvija osteoporoza“, dodala je dr Rozita Filipov.

Iako postoji lepeza lekova koji se mogu primeniti u lečenju ove bolesti, ipak najbolje i jeftinije rešenje je prevencija i razvijanje pravilnih navika.

Najvažnije je sprečiti i uticati na razvijanje pravilnih navika koje podrazumvaju adekavatnu ishranu ali i neophodne vežbe koje su bitne za pravilan razvoj svakog organizma. Prevenciju moramo potencirati, ali i uticati na smanjenje štetnih životnih navika, u koje spadaju pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola i prekomerni unos kafe. Lečenje je svakako mnogo skuplje od onoga što se možemo učiniti prevencijom“, rekla je reumatološkinja.

Osteoproza može značajno da utiče na radnu sposobnot, tačnije prelomi nastali usled ove bolesti. Put oporavka je dug, što značajno utiče na smanjenje radne i svakodnevnih aktivnosti.

Sama dijagnostika je u poslednje vreme dosta brža i lakša. Institut „Niška Banja“ poseduje dva aparata za merenje mineralne gustine kosti, merenje je bezbolno, a rezultati se dobijaju odmah.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde