Naslovna Društvo Počelo grejanje: Peleta ove godine ima dovoljno, ugalj i drva jeftiniji

Počelo grejanje: Peleta ove godine ima dovoljno, ugalj i drva jeftiniji

0
PODELI
Ogrev, foto:GP018
Iako se po nepisanom pravilu ogrev za zimu obezbeđivao tokom leta, zbog sve blaže zime mnogi građani to rade kasnije. Kako je zvanično počela grejna sezona, ali i hladniji dani, gotovo svi su već počeli da greju svoje domove. Nečije domove greje „Toplana“, dok drugi sami biraju način grejanja, a ove godine su cene drva za ogrev i uglja nešto niže, a peleta ima dovoljno.

Prošla zima nije bila toliko hladna kao ranijih godina, pa je mnogim građanima ostalo čvrsto gorivo nepotrošeno i spremno da prvo bude potrošeno ove zime.

Kada je reč o ogrevnom drvetu, koje je u Srbiji i vrsta čvrstog ogreva koji koristi najveći broj pojedinačnih domaćinstava, njegova cena je najniža na jugu Srbije, a u zavisnosti od vrste, u Nišu se može naći po ceni do 8.500 dinara po kubnom metru, za razliku od prošle godine kada je cena išla i do 10.000 dinara.

Tokom prošlogodišnje eksplozije cena i nestašice svih energenata, a pre ograničenja cene Vladinom uredbom, tona peleta u Srbiji je u ekstremnim slučajevima koštala čak 400 evra.

Vlada Srbije je prošle godine tom uredbom definisala cenu peleta na 38.000 dinara, a ove godine cena peleta je niža i od te, za dve do šest hiljada. Deluje da je grejanje na pelet ove godina najisplatljivije, što zbog cene, što zbog činjenice da ga ima u dovoljnim količinama, za razliku od prošle godine kada je bilo nestašice.

Kada je reč o uglju, cena je nešto niža nego prošle godine, ali je i potražnja za ovim ogrevnim derivatom trenutno izrazito mala.

Građani koji koriste električne uređaje za grejanje će morati da izdvoje više novca ove zime. Od 1. novembra struja će poskupeti po treći put ove godine, ali je Vlada Srbije usvojila preporuku da „Elektroprivreda Srbije“ ove zime obračunava građanima popuste ako štede struju.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto struje ostvariti popust od 35 odsto, saopštila je Vlada Srbije.

Trećinu niških domaćinstava greje „Gradska toplana“. Za ovu grejnu sezonu fiksni deo cene je povećan za 2,4 odsto i sada je 29,45 dinara po kvadratnom metru grejne površine.

Međutim, direktor „Gradske toplane“ Predrag Milačić je najavio da se 1. novembra očekuje poskupljenje gasa od 10 odsto, što bi se odrazilo na povećanje varijabilnog dela za oko 9 odsto od 1. januara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde