Naslovna Društvo Međunarodna konferencija o mikroelektronici: Može li Niš da vrati epitet grada elektronike?

Međunarodna konferencija o mikroelektronici: Može li Niš da vrati epitet grada elektronike?

0
PODELI
Ovogodišnja 33. po redu Međunarodna konferencija o mikroelektronici (MIEL) na Elektronskom fakultetu u Nišu okupila je gotovo 200 autora iz čak 23 zemlje. Predstavile su se i neke niške startap kompanije, a po oceni profesora Dankovića sa Elektronskog fakulteta, nakon velikog pada u toj disciplini, Niš se polako budi i nastoji da vrati svoje mesto u elektronskoj industriji.

Tokom tri dana trajanja Konferencije 199 autora iz 23 zemlje je predstavilo 70 radova. MIEL se održava na svake dve godine, a prošla Konferencija se odvijala putem onlajn kanala, zbog te činjenica predsednik MIEL-a Danijel Danković je istakao da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim odzivom učesnika.

Danijel Danković, foto:GP018

33. Međunarodna konferencija o mikroelektronici je jedan od vodećih međunarodnih skupova u ovoj oblasti u ovom delu Evrope, i sigurno najvažniji i najznačajaniji skup o mikroelektronici na Balkanu“, rekao je predsednik MIEL konferencije i profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Foto:GP018

Tokom ove konferencije održana su i brojna predavanja. Samoj konferenciji su prethodila i predavanja eminentnih predavača iz celog sveta o nanoelektronici i nanokomponentama.

Ovo je idealna prilika da se niški učenici upoznaju sa kolegama iz drugih zemalja i da vide na čemu oni rade. Istovremeno je prilika i za profesore da razmene iskustva, a i da vide na kom nivou je Niš u poređenju sa drugim zemljama.

Foto:GP018

Nadamo se da ćemo da se vratimo na one nekadašnje grane, da je Niš grad elektronike. Nažalost, u prethodnih 30 godina ta linija je bila silazna. Međutim, juče smo imali neke kompanije iz Niša koje su bile sastavni deo ove konferencije, neke međunarodne kompanije i neke lokalne kompanije, odnosno startap preduzeća koja su nastanjena u našem Naučno-tehnološkom parku. Imajući u vidu kakav kadar školujemo, mislim da smo na dobrom putu da vratimo nekadađnji naziv da je Niš grad elektronike“, optimističan je profesor Danković.

Dušica Davidović, foto:GP018

Za učesnike Konferencije je upriličen prijem u Gradskoj kući. Njih je ugostila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. Ona se zahvalila svih učesnicima što su posetili Niš i što prezentuju svoje radova ne izuzetno važnom seminaru. Zamenica gradonačelnice je pozvala učesnike da ponovo dođu za dve godine, kada će biti sledeća Konferencija.

Međunarodnu konferenciju o mikroelektronici organizuje Elektronski fakultet u Nišu, uz pomoć Internacionalnog instituta inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Ogranka Srpske akademija nauka i umetnosti u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde