Naslovna Kultura Danas u Nišu svetska premijera filma „33 anđela“ o stradanju dece u...

Danas u Nišu svetska premijera filma „33 anđela“ o stradanju dece u nacističkim logorima

0
PODELI

Posle filma „Logor smrti u Karašjoku“ koji govori o stradanju Srba tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj, u srpsko-norveškoj koprodukciji snimljen je film o stradanju srpske dece u nacističkim logorima u Norveškoj „33 anđela“. Premijera film je danas u Nišu.
Igrani deo filma ,,33 Anđela” u srpsko-norveškoj produkciji je realizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom iz Niša, kao i uz učešće većeg broja glumaca i dece iz škole „Stevan Sremac“. Igrane scene snimale su se na lokalitetu logora na Crvenom krstu i selu Rautovo u blizini Niške Banje.

Za ekipu filma povodom svetske premijere priređen je prijem u Gradskoj kući u Nišu, gde ih je dočekala zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Dušica Davidović,foto:GP018

„Naša deca i naš narod sada imaju dodatna saznanja šta je srpski narod propatio u Drugom svetskom ratu, koliko je tu bilo mučenja i koliko je bilo onih koji se nikada nisu vratili iz logora Norveške. Takođe je značajno da imamo svedočenja naših prijatelja iz Norveške, koji su u tom periodu pomagala deci, a i logorašima širom Norveške“, poručila je zamenica gradonačelnice.

Foto:GP018

Muziku za film su radili mladi muzičari Andrej Stojanović i Stela Josefine. Andrej je u Gradskoj kući pokazao svoj talenat na klaviru. Iako je bila najavljena, Stela neće prisustvovati večerašnjoj premijeri filma u bioskopu „Vilin grad“.

Branko Dimović Dimeski autor i producent filma ističe da bez pomoći pre svega potomaka žrtava pa i živih svedoka, filma ne bi bilo. Takođe, zahvalio je i Nišu koji je prepoznao važnost projekta i pomogao da se ovaj film realizuje.

Branko Dimović Dimeski,foto:GP018

Posebno bih se zahvalio i prijateljima iz Norveške koji su pokazali veoma veliku spremnost da ovako važne teme za istoriju i za odnose srpskog i norveškog naroda, dali su veliki doprinos u realizaciju ovog filma“, rekao je Dimović Dimeski i pohvalio mlade niške glumce, koji su, kako on kaže, „pokazali neverovatan talenat i želju i dali ogroman doprinos da se film reaizuje“.

Norvežanin Johanes Solberg, doktor filozofije i teologije, inače narator u ovom filmu, je naveo da je ovaj film rezultat moralne obaveze Norvežana i Srba da se ova priča ispriča.

Johanes Solberg, foto:GP018

Imamo moralnu obavezu, mi kao Norvežani zajedno sa Srbima da podelimo ovu priču. Savršen je trenutak da se na to vreme osvrnemo sa distance i prikažemo šta se tada dešavalo. Iako je velika vremenska distanca imamo mnoge preživele svedoke, koji mogu da govore o tim vremenima“, izjavio je Solberg.

Johan Olsen, foto:GP018

Ispred Zavoda za zaštitu spomenika, Johan Olsen je poručio da će se na mestu stradanja sagraditi crkva, koja će nositi naziv „Mučenici“. Takođe, oni pružaju i pomoć porodicima koje traže grobove svojih nastradalih u Norveškoj.

U to vreme Nemci su u okupiranoj Norveškoj planirali da sagrade grad za svoje ljude, i za to im je bilo potrebno mnogo radne snage. Kao rezultat te potrebe, mnogi zarobljenici. među kojima i mnogi Srbi, su iz koncentracionih logora širom Evrope poslati u Norvešku. Mnogi od njih nisu uspeli da se vrate.

Promocija filma “33 anđela”, foto:GP018

Film ,,33 Anđela” prikazuje stradanje više od dvestotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj.

U filmu će gledaoci videti svedočenja logoraša koji su preživeli logore smrti u NDH kao i potomke stradale dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj.

Premijera je zakazana za 18 časova u niškom bioskopu „Vilin grad“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde