Naslovna Društvo Toplana: Kvarovi u sedam zgrada, dve havarije na sistemu daljinskog grejanja

Toplana: Kvarovi u sedam zgrada, dve havarije na sistemu daljinskog grejanja

0
PODELI

Direktor „Gradske toplane“ Predrag Milačić je naveo da postoje dve havarije u distributivnom sistemu daljinskog grejanja, koje za sada ne ometaju protok, ali biće sanirane u narednim danima. Naveo je i da se trenutno otklanjaju kvarovi u sedam zgrada.

U nedelju 15. oktobra u gradu Nišu je otpočela grejna sezova, a direktor JKP „Gradska toplana“ navodi da nema nekih značajnih problema u proizvodnji i distributivnom sistemu toplane.

Predrag Milačić foto: GP018

„Nemamo nikakvim proiblema i kvarova na proizvodnom i distributivnom sistemu. Imamo nekoliko zgrada u kojima se u toku dana otklanjaju kvarovi u sedam zgrada. Među njima imamo i jednu, dve zgrade gde još uvek nije rešeno snabdevanje električnom energijom podstanica. Sve to očekujemo da se reši u toku dana i da će svi objekti imati grejanje“, rekao je Predrag Milačić.

foto: redakcija Gradski portal 018

On je dodao je sistem daljinskog grejanja „uspavan“ tokom pet letnjih meseci, te da je uobičajeno da se problemi otkriju tek početkom grejne sezone. Primećene su dve havarije koje ne ugrožavaju protok, ali biće sanirane u narednim danima, najavio je Milačić.

Predrag Milačić foto: GP018

„U distributivnom sistemu imamo dve havarije, jedna je ispred Bulevara Nemanjića 85, a druga je na Trošarini ispod pruge. Curenje je tog obima da ne ugrožava protok u distributivnom sistemu. Havariju na Bulevaru ćemo rešiti noćas u pauzi grejanja, a havariju na Trošarini planiramo za četvrtak popodne nakon završetka grejanja, jer će tada biti dovoljno toplo da bude prekida u grejanju“, dodao je direktor „Toplane“.

Srbija je jedna od potpisnica sporazuma da se do 2050. godine izbace fosilna goriva iz upotrebe. Niška „Toplana“ već sada planira da krene sa uvođenjem obnovljivih vidova energije.

Niša foto: GP018

Jedan od aduta je toplotna pumpa visokog kvaliteta, koja bi trebalo da se izgradi na lokaciji toplane u Krivom Viru. To je pumpa koja će imati 15 megavata snage i koja će koristiti energiju zarobljenu u vodi reke Nišave.

Predrag Milačić foto: GP018

„Ne mislimo da vodu Nišave guramo u naš distributivni sistem, već da iz te vode oko tri stepena izvučemo i tu razliku u temperaturi, uz pomoć toplotne pumpe, prtvorimo u toplotnu energiju koja će ići u distributivni sistem“, pojasnio je Milačić.

Vrednost projekta je procenjena na oko 13,5 miliona evra. Nešto više od osam miliona će izdvojiti Ministarstvo rudarstva i energetike sa 80 odsto udela i Evropska banka za obnovu i razvoj sa 20 odsto. Ostatak će pasti na pleća „Toplane“ uz očekivanu pomoć Grada Niša.

Počela izgradnja kolektora za buduću fabriku za prečišćavanje otpadne vode foto: GP018

Planiran je i sličan projekat za korišćenje energije iz postrojenja za prečišćavanje vode. Taj projekat je planiran na lokaciji starog „Vulkana“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde