Naslovna Društvo Svetski dan zdrave hrane: Niški učenici predstavili bogatu i zdravu trpezu

Svetski dan zdrave hrane: Niški učenici predstavili bogatu i zdravu trpezu

0
PODELI
Ugostiteljsko turistička škola 16. oktobar Dan zdrave hrane foto; GP018

Oktobar je proglašen Mesecom zdrave hrane i fizičke aktivnosti, a s obzirom na to da Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša godinama neguje tradiciju zdrave i ukusne hrane, i ove godine obeležila je Svetski dan zdrave hrane.

Svetski dan hrane se obeležava širom sveta, a 16. oktobar je izabran kao podsećanje na datum osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

„Kao i svake godine, i ove godine obeležavamo Svetski dan zdrave hrane. Tu je mnogo ukusnih i zdravih namirnica. Tu su pečene jabuke, zdravo voće, projice, sve to bez aditiva, i sve lepo miriše, i sve je ukusno, i aktivira sva naša čula. Namirnice prave prvenstveno učenici zajedno sa nastavnicima, koji su tu kao mentori“, rekla je direktorka škole Dragana Minčić.

Živimo u vremenu u kojem preko 3 milijarde ljudi širom sveta, što je oko 40% svetske populacije, ne može sebi da priušti zdrave i bezbedne namirnice. Zbog toga je važno da se odgovornije ophodimo prema hrani, navela je profesorka ove škole Suzana Stevanović.

Ova je poručila da kupujemo samo ono što nam je potrebno, jer se često gomila hrana, koja se baci kada joj istekne rok.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole su pripremili bogatu trpezu sa zdravom hranom. Učenica ove škole Anastasija Jovanović je poručila svojim vršnjacima da je sveže voće uvek dobra užina, ali i kolač bez šećera.

„Ovo je dobar način da se mojim vršjnacima predstavi zdrava hrana, i da ne mora da uvek bude nešto jednostavno, možemo da se igramo receptima. Pored zdravog voća, spremili smo i kolače bez šećera, jako su zdravi i ukusni. Najviše volim da spremam voćne salate, koje su isto jako ukusne i zdrave“, rekla je Anastasija.

Učenica druge godine Katarina Pejić smatra da put njenih vršnjaka do zdrave hrane vodi preko želje za dobrim izgledom. Ona navodi da pored toga što zdrava hrana doprinosi generalnom zdravlju, može da pomogne mladima „koji najviše pate od fizičkog izgleda“, poručila je Katarina.

Ugostiteljsko turistička škola 16. oktobar Dan zdrave hrane foto: GP018

Način ishrane je jedini važni odlučujući faktor zdravlja koji je potpuno pod našom kontrolom. Samo mi odlučujemo kako ćemo se hraniti, a zdravom i pravilnom ishranom sačuvaćemo i unaprediti svoje zdravlje, poruka je koju hranom šalju učenici ove škole.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde