Naslovna Društvo Raznovrsne tezge na „Najzimnici“: Od tradicionalnog ajvara do čipsa od jabuka

Raznovrsne tezge na „Najzimnici“: Od tradicionalnog ajvara do čipsa od jabuka

0
PODELI
Tradicionalna manifestacija „Gastro najzimnica” koja se već 16 godina održava u Nišu, na pijaci „Bubanj“ na Paliluli okupila je domaćice, ugostitelje profesionalce, amatere i učenike ugostiteljske struke sa čitavog juga Srbije. Pored tradicionalnih recepata, predstavljene su i brojne inovacije.

Tezge na Bubanjskoj pijaci su se zašarenile od raznog voća i povrća u teglama, pa i mesa, koje su vredne ruke domaćica i domaćina pripremile za zimu. Takmičenje „Najzimnica“ podstiče i inovacije, pa se tako mogao naći pasterizovani kukuruz šećerac i čips od jabuka.

Najzimnica foto: GP018

„Najzimnica“, je prva i najstarija manifestacija, koju organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša. Ančica Dimitrijević, predsednica ovog udruženja, kaže da je ova manifestacija prilika da se pored tradicionalnih recepata izlagači pohvale svojim inovacijama.

Ančica Dimitrijević, foto:GP018

Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša 16. put zaredom organizuje „Gastro najzimnicu“ i na naše zadovoljstvo sve je veći broj učesnika, naših sugrađana, a i onih koji nam dolaze iz drugih krajeva. Izlagači mogu da predstave svoj ručni rad, ono što su pripremili za zimu i naravno inovacije, koje su osmislili za ocenu žirija“, rekla je Ančica Dimitrijević.

Manifestaciji prisustvuju i učenici Ugostiteljske škole i drugih srednjih škola, koji uče i čuvaju recepte od zaborava.

Maja Sević,Udruženje Višnja- foto:GP018

Hrana je naše nasleđe, mi kao čuvari se trudimo da pospešimo mlade da što više se bave domaćom proizvodnjom“, poručila je Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša.

Iz ovog udruženja su se predstavili i inovacijama, poput pasterizovanog kukuruza, zimnice od karfiola, dehidriranog paradajza u ulju, a predstavili su i zdravu grickalicu, čips od jabuka.

Ovakva manifestacija nije mogla da prođe bez leskovačkog ajvara. Zorica iz Leskovca je otkrila da tajna dobrog ajvara leži u dobroj paprici, a najbolja je u upravo u Leskovcu, smatra Zorica Žišić.

Zorica Žišić, foto:GP018

Tezge na pijaci „Bubanj“ obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona je poručila da je ovo sjajna priliko da se proba nešto novo, po čemu bi ovaj kraj mogao biti prepoznatljiv.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

Svaka inovacija je dobrodošla, da mi domaćice koje spremamo zimnicu obogatimo zimnicu koju pravimo, ali ovo je i pravi primer međusobne saradnje udruženja i inovacije po kojima naš kraj i te kako može da bude poznat. Južnjaci su poznati po dobrom ukusu i mislim da sve ovo što smo danas videli može da bude prepoznatljivo“, kaže gradonačelnica.

Ona je otkrila da je dobila predlog gazdinstava da bi svako ko poseti Gradsku kuću i grad Niš trebalo da ponese nešto od niških đakonija.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde