Naslovna Kultura Umetnički kaleidoskop i ove godine u periodu 20-22. oktobar

Umetnički kaleidoskop i ove godine u periodu 20-22. oktobar

0
PODELI

I ove godine će biti realizovan projekat „Umetnički kaleidoskop” kojim se predstavljaju umetnici sa juga Srbije. Akcenat će biti na književnom i likovnom stvaralaštvu mladih i neafirmisanih autora, sa posebnim osvrom na autore iz ranjivih društvenih grupa koji kroz svoja dela menjaju pogled na svet. Takođe posvetiće se pažnja i drugim umetničkim disciplinama (ples, gluma).

Projekat će biti realizovan 20, 21. i 22. oktobra, program tih dana počinje u 17 časova i traje do 20 časova. Sve aktivnosti se održavaju u Кnjiževno-memorijalnoj spomen-sobi Sremac/Miljković, ulica Aleksandra Nenadovića 2.

„Umetnički kaledioskopˮ, kako i samo ime projekta kaže, otvoriće izložba likovnih radova mladih umetnika/-ica (Mila Živković, Neda Ignjatović, Srećko Stanojević, Mihajlo Puzić, Aleksandar Zdravković i Vojin Miljković) u 17 č. Nakon kratkog obraćanja organizatora, slede scenske igre koje izvodi glumac Mladen Milojković iz „Teatro Dance Studio”, a publika stupa na scenu. Poslednja aktivnost prvog dana projekta zamišljena je u vidu interaktivne dramske igre u kojoj učestvuje sama publika.

Drugi dan projekta (subota 21. oktobar) rezervisan je za tribinu „Literalni dijalozi: istraživanja i razmiljanja”. Na tribini govore profesori sa Filozofskog fakuteta u Nišu: prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković i doc. dr Aleksandra Janić sa Departmana za srbistiku, a početak je zakazan za 18 č. Publika će imati priliku da čuje i postavi pitanja u vezi sa značajem istorije srpske književnosti i njene geneze, jezičkih aspekata u njene recepcije i distribucije, kao i teorijskih (savremenih) pristupa. Dok će pre i nakon tribine posetioci imati priliku da uživaju u izložbi.

Treći i poslednji dan povećen je osobama sa invaliditetom koje ruše granice koristeći umetnost u te svrhe. Na samom početku večeri biće reči o onima koji svojim primerom menjaju sve(s)t bilo kroz pisanu reč, stih, oblik i boju ili neki drugi umetnički vid izražavanja, sa posebnim akcentom na aktivizam u umetnosti. Takođe, biće organizovana i tribina pod nazivom „Umetnost, put u vidljivost“ na kojoj govore novinari Milan Stojanović, Ivana Marković i Jelena Jocić, dok je uloga moderatora poverena Lani Stanisaljević. U duhu poslednjeg dana biće prikazana i mini-izložba mališana sa autizmom, a u saradnji sa Organizacijom „DAN” iz Niša.

Organizatori projekta su neformalna grupa „Filolozi” koju čine studenti Srbistike i članovi redakcija dva elektronska časopisa - „Bez limita” i „Кliše”: Jovan Đorđević (predstavnik organizacionog tima), Tamara Nikodijević, Jovana Cakić, Кristina Golubović, Anđela Nešić, Sanja Stevnović i Dušan Petrović

Volonterski projekat „Umetnički kaleidoskop 2023” realizuje se na osnovu konkursa „Šta nam teško” koga sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Ministarstva turizma i omladine uz partnere Pokret gorana Vojvodine, Cegrad Obrenovac, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca i Tim 42 iz Leskovca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde