Naslovna INFRASTRUKTURNO - GO MEDIJANA Prva kišna bašta u Nišu kao početak uređenja međublokovskog zelenila

Prva kišna bašta u Nišu kao početak uređenja međublokovskog zelenila

0
PODELI
Kišna bašta, početak radova-foto:Grad Niš
Izgradnjom prve kišne bašte u Nišu, započelo je uređenje međublokovslog prostora u svih pet gradskih opština. Kao donaciju, Niš, jedan od deset gradova dobio je kišnu baštu, koja se nalazi na uglu Rentgenove i ulice Dragiše Cvetkovića.

Kišna bašta služi u svrhe skupljanje kišnice i atmosferskih voda, da na prirodan način vrši otok vode u tlo. “, pojašnjava Miljana Medarov Vujaklija, šef odseka za monitoring gradske uprave za građevinarstvo i dodaje da je kišna bašta trend koji se primenjuje u svetu i u zemljama regiona.

 

Prema njenim rečima, ovde su zasađene razne biljke, uz pomoć mladih volontera i građana. Bašta nakon dve godine postaje samoodrživa.

Ivan Mihajlović foto: GP018

Kišna bašta je još jedan od vidova oplemenjivanja međublokovskog prostora, jedan inovativni pristup čime ćemo težiti u budućnosti. Uveli smo brojne novine u poslovanju našeg preduzeća, jedn od budućih jeste i bolje stvaranje u međublokovskom prostoru. U narednim danima oplemenićemo mobilijarima ovaj prostor“, navodi Ivan Mihajlović, v.d. direktor JKP “Mediana”.

Dragana Sotirovski foto: GP018

Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da je izgradnja Kišne bašte zvanično početak uređivanja međublokovskog prostora u svih pet gradskih opština i da će se prioritetno raditi, posebno u onim delovima opština gde ništa nije rađeno. Zahtevi građana mahom se odnose na uređenje zelenila, postavljanja behaton ploča, asfaltiranja i posađivanja novih drveća.

Kišna bašta, početak radova-foto:Grad Niš

U međublokovskom prostoru gde  se nalazi prva Kišna bašta u Nišu radnici JKP “Medijana” popravili su dečiji mobilijar kao i klupe koje komšije koriste da predahnu od svakodnevnih obaveza.

 

* Ova reportaža deo je projekta “Infrastrukturno”, koji sufinansira GO Medijana kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2023. godini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde