Naslovna Društvo Plesovima iz Bugarske i S. Makedonije počela „Radost Evrope“ u Nišu, ove...

Plesovima iz Bugarske i S. Makedonije počela „Radost Evrope“ u Nišu, ove godine bez defilea mališana

0
PODELI

Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečje stvaralaštvo, sinonimi su za „Radost Evrope“, susret dece Evrope koji svake godine okuplja decu od 7 do 14 godina. Početkom svakog oktobra već 16 godina, niška deca ugoste stotine vršnjaka iz cele Evrope, koji sa sobom nose zvuk, pokret, sliku i običaje svoje zemlje.

Za razliku od ranijih godina, ove godine su organizatori odustali od defilea učesnika ove manifestacije.

Dečiji kulturni centar Beograd je 1968. godine, na čelu sa Donkom Špiček, pokrenuo inicijativu kod nadležnih organa Grada Beograda da se organizuje međunarodna dečija manifestacija pod nazivom Radost Evrope. Ova manifestacija se organizuje 16. put u Nišu, a organizator je Centar tradicionalne kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

Miljko Petrovic, foto:GP018

Veoma sam srećan i ponosan kao organizator ove manifestacije što smo za ovih 16 godina zajedno sa Gradom Nišom , GO Palilula i direktorima osnovih škola ugostili preko 1.500 mališana iz 16 evropskih zemalja, pa i iz daleke Kine. Velika mi je čast bila da sve te mališane ugostimo u našem gradu“, poručio je Miljko Petrović iz Centra tradicionalne kulture.

Manifestacija počienje danas u 17 časova u Niškom kulturnom centru, a prve radosti igre i pesme učesnici su predstavili danas u Gradskoj kući. Deca iz Bugarske, Severne Makedonije, Austrije, Crne Gore i nekoliko gradova iz Srbije će danas obići i grad, počevši od Niške tvrđave.
Dušica Davidović, foto:GP018

„Nema lepše slike da pošaljemo iz Gradske kuće i Niša od ovih divnih osmeha i lica dečice koja su nam došla iz regiona. Draga moje dečice, družite se, volite se, štitite jedni druge, budite prijatelji i pravi drugari. Prijateljstvo koje ćete izgraditi u ovim godinama kojim ste sada će vas voditi putem budućih staza vaših života“, poručila je okupljenoj deci zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

U Niškom kulturnom centru će se predstaviti festivalski hor „Zlatno slavejče“ iz Skoplja, Folklorni ansambl „Zlatna trakija“ iz Haskova iz Bugarske, Sekula Cerović, guslar iz podgoričkog Udruženja guslara „Sveti Sava“, Ivan Miklja harmonikaš iz Beča, Omladinsko kulturno društvo „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca, OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada, KUD „Soko“ iz Sokobanje, KUD „Kolo“ iz Knjaževca, kao i pevački duo ćerke sa majkom, koja je nastupala na prvom izdanju „Radosti Evrope“, koje je održano u Nišu. Miljko Petrović je istakao da je posebno ponosan na to što već druga generacija učesnika pristiže u Niš.

Radost Evrope, foto:GP018

Domaće snage će predstavljati plesni klubovi „Bum 018“ i „Teatro dance studio“, kao i glumac niškog Narodnog pozorišta Marko Radojević, koji je predvodio prvi defile „Radosti Evrope“ u Nišu.

Dorotea Carević, foto:GP018

Dorotea Carević iz Omladinskog kulturnog društva „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca je istakla da se ovom manifestacijom pored predstavljanja kulturno-umetničkog društva i Sremskih Karlovaca predstavlja i kultura i ljubav prema Srbiji.

Ivan Miklja, foto:GP018

Mladi harmonikaš srpskog porekla iz Beča Ivan Miklja ističe da je srećan što je došao u zemlju svog porekla, gde kako kaže, ima priliku da pokaže svoj talenat i da se upozna sa drugovima iz drugih zemalja.

Program počinje danas od 17 časova u Niškom kulturnom centru uz slobodan ulaz. Voditelji programa su pesnik za decu Vlasta Cenić i novinarka Svetlana Ceca Petrović.

Manifestacija Radost Evrope ustanovljena je 1969. godine povodom Svetskog dana deteta. Prvi put je trajala od 3. do 7. oktobra 1969. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde