Naslovna Društvo Učeničkim zadrugama odobrena podsticajna sredstva Grada Niša

Učeničkim zadrugama odobrena podsticajna sredstva Grada Niša

0
PODELI
Učeničke zadruge „Nadeždine pčelice“ OŠ „Nadežda Petrović“ iz Sićeva i „Branko“ OŠ „Branko Radičević“ iz Gabrovca moći će da unaprede rad zahvaljujući odobrenim podsticajnim sredstvima putem Кonkursa za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša za 2023. godinu, koji je raspisan 26.06.2023. godine, za realizaciju mere „Unapređenje aktivnosti na selu kroz podršku učeničkim zadrugama u ruralnim područjima“.

Ukupna vrednost investicije za Učeničku zadruga „Nadeždine pčelice“ iznosi 248.600 dinara u cilju nabavke destilatora za eterična ulja i sadnica lavande i ukupna vrednost investicije za Učeničku zadugu „Branko“ iznosi 248.000 u cilju postavljanja plastenika. Na ovaj način grad, obezbeđujući podršku poljoprivrednoj proizvodnji, teži da pruži doprinos održivosti ruralnih područja na kojima su učeničke zadruge locirane.

Obe zadruge u okviru poljoprivredne sekcije sade razne poljoprivredne kulture poput krompira, crnog luka, graška, pasulja i lejki.

Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“ je podigla zasad šljiva u novembru 2021. godine zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva prosvete i nabavila je solarnu sušaru za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja zahvaljujući podsticajnim sredstavima koja su odobrena putem Кonkursa za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Niša za 2022. godinu za realizaciju mere “Unapređenje aktivnosti na selu kroz podršku učeničkim zadrugama u ruralnim područjima” za realizaciju projekta “Sušenje voća, povrća i lekovitog bilja”.

Obe zadruge imaju za cilj podsticanje razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanje nastave sa svetom rada, razvijanje svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, kao i razvijanje pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu. Učenici tih škola imaju mogućnost da, praktično koristeći prednost sredine u kojoj žive, svoje buduće zanimanje vežu za poljoprivrednu proizvodnju ili vide mogućnost za ostvarivanje dodatnog prihoda. U okviru ovih zadruga takođe se izrađuju suveniri na CNC mašinama. Učeničke zadruge koriste sredstva za nabavku nastavnih sredstava za unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada, nagrađivanje učenika koji ostvaruju odlične rezultate, kao i humanitarne akcije. Neguje se kolektivni odnos među učenicima, zajednička saradnja učenika, nastavnika i roditelja, razvijaju se radne navike, kreativnost, inicijativa i odgovornost u radu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde