Naslovna Društvo Sistem „Pronađi me“ od 1. novembra

Sistem „Pronađi me“ od 1. novembra

0
PODELI
foto: Centar za nestalu i zlostavljanu decu

Sistem „Pronađi me“ kreće s radom od 1. novembra ove godine, prema najavi člana Radne grupe za bezbednost dece na internetu, Igora Jurića. Ovaj sistem, koji se razvija u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, ima za cilj unapređenje bezbednosti dece na internetu.

Jurić ističe da će informacije o nestalim decom biti dostupne svima koji prate medije. U prvoj fazi, televizijski programi će biti prekinuti nakon pokretanja sistema, a mobilni operateri će slati poruke o nestaloj deci. Takođe, slike nestale dece će biti prikazivane na bilbordima na aerodromu, autobuskim i železničkim stanicama.

Osim toga, planirane su edukativne aktivnosti za decu kako bi se bolje informisala o opasnostima na internetu i naučila kako da prepoznaju potencijalne pretnje.

Jurić takođe spominje promene u Krivičnom zakoniku, uključujući krivično gonjenje osoba koje podstiču i ohrabruju krivična dela putem interneta. Takođe se razmatra zabrana pristupa „dark netu“, iako se ističe da je tehnički nemoguće zabraniti pristup toj mreži, a takva zabrana bi kršila ljudska prava.

Korišćenje mobilnih telefona u školama će se, prema predlogu, regulisati autonomno od škole do škole. Predloženo je da tokom nastave mobilni telefoni budu isključeni, a preporučuje se i da budu ostavljeni u učeničkim ormarićima. Međutim, još uvek nema konačne odluke o ovom pitanju.

Sve ove mere i promene zakona imaju za cilj poboljšanje bezbednosti dece na internetu i smanjenje sajber nasilja i vršnjačkog nasilja u Srbiji. Radna grupa za bezbednost dece na internetu predala je svoje predloge Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja, a dalja odluka o ovim merama će biti doneta u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde