Naslovna Društvo Zadatak lokalnih samouprava je da povežu dijasporu sa maticom

Zadatak lokalnih samouprava je da povežu dijasporu sa maticom

0
PODELI
Obraćanje Dragana Sotirovski foto: NI.RS

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prisustvovala je prvom sastanku Poslovnog saveta za dijasporu za period 2023 – 2027. koji je organizovala Privredna komora Srbije pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, finansiranog od strane Švajcarske razvojne saradnje.

Dragana Sotirovski foto: NI.RS

Gradonačelnica Sotirovski je na sastanku govorila o saradnji dijaspore i Naučno-tehnoloških parkova u Srbiji i povratku inženjera u Niš navodeći primere dobre prakse. Istakla je da je akademska dijaspora naš veliki potencijal za razvoj privrede a posebno pametne tehnologije i zelene agende i dodala da je zadatak lokalnih samouprava da povežu dijasporu sa maticom i budu njihova logistička podrška u pokretanju biznisa.

Poslovni savet za dijasporu će u narednom periodu biti programsko i operativno telo koje će se baviti realizacijom konkretnih ciljeva u različitim temama, od sistema podrške za investiranje dijaspore u saradnji sa partnerima u Srbiji preko zelene agende u privatnom sektoru do podrške organizaciji poslovnih konferencija sa dijasporom.

Sastanku su prisustvovali i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize Privredna komora Srbije, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, Ričard Koli, direktor Kancelarije za saradnju, Ambasada Švajcarske i Bojana Balon, vršilac dužnosti zamenika stalnog predstavnika UNDP u Republici Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde