Naslovna Društvo Građani kao naučni istraživači: prvi put u našoj zemlji raspisuje se poziv...

Građani kao naučni istraživači: prvi put u našoj zemlji raspisuje se poziv za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u kojima učestvuju građani

0
PODELI

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ove godine po prvi put raspisuje Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja, koji će biti otvoren od 2. oktobra do 1. novembra.

Кoncept, ciljeve i uslove za prijavljivanje na Javni poziv za građanska naučna istraživanja biće predstavljeni u nekoliko gradova u Srbiji, među kojima je i Niš.
U sredu, 27. septembra, u 12 časova, u Velikoj sali Univerziteta u Nišu, saradnik u Sektoru programskih aktivnosti Centra za promociju nauke dr Bojan Кenig i Кatarina Stekić, saradnica u Sektoru za međunarodnu saradnju CPN, predstaviće ciljeve i okvir Javnog poziva, kao i sam koncept i principe građanskih naučnih istraživanja.

Građanska naučna istraživanja (eng. Citizen Science) predstavljaju naučnoistraživački pristup kojim se javnost neposredno uključuje u proces naučnih istraživanja. Na ovaj način, građani koji nisu naučni istraživači aktivno doprinose naučnom procesu koristeći svoje znanje, alate i resurse. Ovakvi projekti pokrivaju različite discipline i teme, uključujući u naučna istraživanja učesnike različitih nivoa stručnosti, čime se promoviše naučna pismenost, neguje osećanje zajedništva i proširuje obim istraživanja izvan tradicionalnih istraživačkih institucija.

Na Javni poziv mogu se prijaviti istraživači zaposleni u naučnoistraživačkim organizacijama registrovanim na području Republike Srbije. Oni će dalje, kao koordinatori projekta, razviti inovativne pristupe za aktivno uključivanje građana u naučni proces kroz saradnju sa partnerima koji dolaze van naučnoistraživačke i akademske zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde