Naslovna Društvo Učenici Umetničke škole oslikali mural u parku Čair

Učenici Umetničke škole oslikali mural u parku Čair

0
PODELI

Amfiteatar u parku Čair, koji se nalazi neposredno pored fontane, oplemenjen je novim muralom koji su oslikali učenici Umetničke škole Niš, a u okviu Evropske nedelje mobilnosti. Učenici kažu da su se pozabavili sa tri glavna motiva, pa se tako na muralu mogu videti kofica, biciklista i vetrenjača, siboli uštede i zdravog života.

Oslikavanje murala, kao i izrada idejnog rešenja poverena je Umetničkoj školi Niš. Na idejnom rešenju radile su profesorke Milica Radovanović, Nevena Stefanović i Ivana Savić, koje su u sinergiji sa učenicima definisale osnove murala. U vizuelnom prikazu pojavljuje se i biciklista kao ideja usmerenja na zdrave stilove života i smanjenje emisije štetnih gasova.

Foto:EU info kutak

“Glavni motiv je vetrenjača koja predstavlja energiju vetra i uštedu energije, kofica zaliva useve, biciklista predstavlja zdrav način života”, objasnila je Ana Dejanović, učenica četvrtog razreda.

Katarina Jovanović, takođe učenica četvrtog razreda Umetničke škole kaže da su na nju najveći utisak ostavila deca koja su prilazila i bila jako srećna što im ulepšavamo prostor i dodajemo boje na mestu gde se oni igraju.

“Jako mi je drago što se deo mog rada nalazi baš na ovom mestu”, rekla je ona.

Intervencija u prostoru kao umetnički izraz daje veliku mogućnost za animiranje i skretanje pažnje javnosti svih uzrasta, otuda ideja da ovaj mural na atraktivan način pošalje poruku i promoviše urbanu mobilnost na duže staze i to baš na području najvećeg gradskog parka koji okuplja brojne sugrađane svih generacija.

Foto:EU INFO KUTAK

 

“Vrlo lako smo došli do rešenja. Bavili smo se nekim izvorima energije koji su možda zaboravljeni u našoj zemlji, a rasprostranjeni su u drugim zemljama. Probali smo da napravimo mural, koji će da bude pitak za oko i da građanima koji nisu upoznati sa likovnom kulturom, da im putem simbola sve bude jasno”, kazala je profesorka Ivana Savić.

Umetnička škola ima tu specifičnost učenika koji mogu da grade jednu vizuelnu komunikaciju sa sredinom. Ovo je deo njihovog projekta, sami su našli motive preko kojih šalju poruku široj javnosti.

Foto: EU INFO KUTAK

“Adekvatan je prostor za poruku koju šaljemo, adekvatni su motivi koje su birali, način na koji su prezentovali. Mislim da je ovde vidljiv široj populaciji, mlađem uzrastu, deci koja stalno borave u Čairu, starijima takođe i dobro je da znaju da porukama koje šalju mogu da menjaju svest zajednice u kojoj žive. To su mali koraci, ali svaki mali korak na kraju bude nešto što je veoma važno”, Ana Nikolić, direktorka umetničke škole.

EU info kutak sa Gradom Nišom ogranizuju drugu godinu zarednom brojne događaje kako bi se promovisale mere urbane mobilnosti.

Foto: EU INFO KUTAK

“Ovo je samo jedan deo promovisanja aktivnosti, a to je da se krećemo kvalitetnije i da štedimo energiju. Nastavićemo sa oplemenjavanjem ovog parka, ali i sa drugim aktivnostima”, rekla je Maja Stanković, energetska menadžerka.

Iz Eu info kutka kažu da je veoma važno uključivanje građana i menjanje njihove svesti, a to je da što više pešače, koriste bicikle, rolere, a manje automobile.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde