Naslovna Društvo Sotirovski: Besplatni udžbenici su populistička mera, razmatraćemo to budžetom za 2024. godinu

Sotirovski: Besplatni udžbenici su populistička mera, razmatraćemo to budžetom za 2024. godinu

0
PODELI
I dalje ne jenjava rasprava o besplatnim udžbenicima u Nišu. Iz gradske vlasti poručuju da je za to potrebno izdvojiti 450 miliona dinara, što Grad trenutno nije u mogućnosti. Gradonačelnica Niša je navela da bi takva odluka bila populistička mera.

Gradonačelnica Niša je rekla da Grad Niš sa budžetom od skoro 14 milijardi ne može da omogući besplatne udžbenike za školarce, već, prema njenim rečima, to može samo Beograd koji ima budžet od 205 milijardi.

Dragana Sotirovski, foto: GP018

Besplatni udžbenici su jedna populistička mera, koju sebi u ovom trenutku može da priušti samo Beograd koji ima budžet 205 milijardi. Mi sa nepunih 14 milijardi vrlo teško možemo u ovom trenutku, ali da se razmisliti o tome. Ako broj zaposlenih bude veći, samim tim i više i para u budžetu, možemo da razmišljamo, ne odmah o svim kategorijama, mislim na predškolce, osnovce i srednjoškolce, već za određene kategorije dece. Dali smo besplatne udžbenike deci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, gledaćemo kome je ta pomoć najpotrebnija“, izjavila je Sotirovski.

Ona je dodala da će ta mera biti razmatrana pri sastavljanju budžeta za 2024. godinu.

Iz opozicije podsećaju da je i Surdulica obezbedila besplatne udžbenike i smatraju da Grad Niš daje previše novca za uređenje trgova i parkova, koji bi mogao biti upotrebljen upravo za udžbenike.

Branislav Jovanović, foto:GP018

Šta će nam trg i akva-park od po dve milijarde? Mislim da su preči udžbenici. Onaj „ćelavi“ park smo platili 50 miliona na Trgu kralja Aleksandra. Sav je u pločama, napravljen je kao heliodrom, kao što je na Trgu kralja Milana. Tu su pare za udžbenike. Lako bismo to prepakovali već u prvog godini i obezbedili besplatne udžbenike, ali i besplatna obdaništa“, poručio je Branislav Jovanović iz koalicije „Niš, moj grad“.

Njegov koalicioni kolega Dragoslav Ćirković smatra da postoji još načina da se obezbede sredstva za udžbenike.

Dragoslav Ćirković, foto:GP018

„Imate „Oko sokolovo“ koje je uzelo 55 miliona dinara od 1. januara do 14. juna. Do kraja godine mislim da će to biti sto miliona, ne znam zašto ta sredstva ne bi bila upotrebljena za besplatne udžbenike dece, nema razloga da budu diskriminisana u odnosu na Beograd ili bilo koju decu u bilo kom gradu“, smatra Ćirković.

Jovanović apeluje na gradsku vlast da posluša njihove predloge, kao što su prihvatili njihov predlog da obezbede besplatan prevoz za sve srednjoškolce.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde