Naslovna Društvo Drugi rebalans budžeta: Besplatan prevoz za srednjoškolce i 5.000 dinara za prvake

Drugi rebalans budžeta: Besplatan prevoz za srednjoškolce i 5.000 dinara za prvake

0
PODELI

Nakon tri meseca od poslednje sednice, na 33. sednici Skupštine Grada Niša doneta je odluka o usvajanju rebalansa budžeta, koji je povećan za oko 389 miliona dinara. Tim povećanjem će biti obezbeđen novac za besplatan prevoz svih srednjoškolaca, ali i jednokratna pomoć svim đacima prvacima.

Načelnica za finansije Grada Niša Nina Ilić je istakla da je budžet povećan iz razloga što su procenom prihoda i primanja u prethodnih osam meseci uvideli povećanje prihoda od oko 1,2 milijarde u odnosu na isti period prošle godine. Ona dodaje da se time stekla potreba za rebalansom i povećanjem određenih pozicija u okviru budžeta.

Najviše će sredstva biti opredeljeno za uređenje javnih puteva, ali i besplatan prevoz srednjoškolaca, jednokratna pomoć za prvake od 5.000 dinara, biće povećanja i sredstva za porodice za duplim blizancima, trojkama i četvorkama.

Dr. Boban Džunić, foto:GP018

Ova sredstva su u najvećem opredeljena za rehabilitaciju javnih puteva, gde se uvećava a nekih 136 miliona. Zatim za povećanje sredstava za besplatan prevoz učenika srednjih škola na teritoriji grada Niša, pomoć roditeljima sa decom za besplatne užine, jednokratna pomoć za đake prvake po 5.000, povećanje sredstava za duple blizance, trojke, četvorke i nezaposlene porodice, veće izdvajanje za eksproprijaciju zemljišta, više sredstava za kapitalna i tekuća održavanja puteva, međublokovsko zelenilo, međublokovsko uređenje, izgradnja dečjih i školskih igrališta“, rekao je predsednik Skupštine Boban Džunić.

Dragoslav Ćirković, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ navodi da budžet Grada Niša „jedna lepa politička priča“ i smatra da Nišlije i dalje žive u teškim uslovima i da su frižideri ponovo prazni.

Dragoslav Ćirković, foto:GP018

Ovo je drugi rebalans budžeta i drugi pokušaj gradske vlasti da putem politike, uz pomoć matematike, prevari život. Kada je u pitanju povećanje od 380 miliona, a pre toga u prvom rebalansu negde oko 1,2 milijarde, to je jedna lepa politička priča, ali da je život u međuvremenu porastao sa troškovima. Kada imate povećanje plata na 15,1 odsto nominalno, a realno je to samo 1,4 posto, to znači da su frižideri ponovo prazni i ovaj narod u Nišu živi u teškim uslovima“, naveo je Ćirković.

Nina Ilić, foto:GP018

Načelnica za finansije je dodala da je u ovom trenutku realizacija prihoda preko 64 odsto, što je više u odnosu na isti period prošle godine. Navela je i da se ove godine ulaganja u kapitalne investicije i po većanje imovine grada veća, odnosno, za to je izdvojeno 3,8 milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde