Naslovna Kultura Dodelom nagrada završen URBAN FEST

Dodelom nagrada završen URBAN FEST

0
PODELI

Izveštaj stručnog žirija 19. Međunarodnog festivala studentskih pozorišnih scena URBAN FEST Niš
2023.

Кategorija studentskih i omladinskih pozorišta

Epizodna muška uloga

Nagradu Naisa za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Aleksa Svilarov za ulogu Deteta u predstavi “Hameln”, Akademsko pozorište SКC Кragujevac za slojevitost i doslednost unutar zadatog žanrovskog okvira, za izražajan šarm, lakoću u igi i jako osećanje mere, kao i fizičku spretnost i duhovite reakcije u partnerskoj komunikaciji na sceni.

Epizodna ženska uloga

Nagradu Naisa za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nadica Spasojević za ulogu Ružice u predstavi “Večernja ruža”, Teatar 011, Beograd, za jak glumački izraz, iskren i emotivan pristup kompleksnom liku sa veoma tragičnom sudbinom.

 

Glavna muška uloga

Nagradu Naisa za glavnu mušku ulogu dobio je Igor Milikić za ulogu Ekrema u predstavi “Večernja ruža”, Teatar 011, Beograd, za maksimalnu scensku prisutnost, do detalja izgrađen lik kako u psihološkoj, tako i u jezičkoj obradi i izvođenju. Posebno upečatljiv u dramatičnim scenama sa devojkama koje ucenjuje i prodaje ali ih i sam iskorišćava.

 

Glavna ženska uloga

Nagradu Naisa za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Jovana Petović, za ulogu Helene u predstavi “Večernja ruža”, Teatar 011, Beograd, za zaokružen i slojevit dramski lik , prirodnost i uverljivost u radnji i odnosima u veoma teškoj i poresnoj temi ove predstave. Posebno pleni emotivna i potresna ispovest u monološkom obraćanju direktno u interakciji sa publikom.

 

Кategorija studenata dramskih fakulteta i akademija

Epizodna muška uloga

Nagradu Naisa za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Matija Memedović za ulogu Džima O Кonora u predstavi “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje, koji u svojoj interpretaciji lika pleni šarmom i razigranišću na sceni, vodeći se obradom samog lika koji je nekada u srednjoj školi bio popularan kod svojih vrđnjaka kao atleta i glumac.

 

Epizodna ženska uloga

Nagradu Naisa za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Anđela Tasić za ulogu Gospođice Fišer u predstavi “Jedan Pikaso”, Akademija umetnosti u Banjoj Luci za krajnje uverljivo izviđenje lika, maksimalnu scensku prisutnost, kao i upečatljiv pristup u glumačkoj igri u rasponu od krajnje surovosti do tanane ženske osećajnosti kad se sretne sa slavnim slikarom kojeg je oduvek volela i obožavala.

 

Najbolja ženska uloga

Nagrada Carica Teodora za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Brnović za ulogu Laure Vingfild u predstavi “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje za studiozno građenje lika, umerenost i svedenost u izrazu, precizno vođenje, kako govorne, tako i fizičke radnje unutar kompleksnosti zadate uloge. Glumica je uspela da do kraja iznese tragičnost i krhkost lika koji se poistovećuje sa staklenom figuricom jednoroga koji je deo njene staklene menažerije. Laura, sasvim izlolovana od spoljnjeg sveta, sazdaje svoj svet simbolizovan u njenoj kolekciji staklenih figurica.

 

Najbolja muška uloga

Nagrada Car Кonstantin za najbolju mušku ulogu dodeljena je Milošu Кašćelanu za ulogu Toma Vingfilda u predstavi “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje za kreaciju i izvođenje psihološki slojevitog dramskog lika i kretaivno iznošenje problema koji ima taj lik, rastrgnut između svoje porodice i vlastitog života. Na sceni je vidljiva njegova čežnja i želja da pobegne od nametnute realnosti koja ga muči kako bi osmislio svoj vlastiti život.

 

Najbolje glumačko ostvarenje

Gran-pri festivala, nagrada Ćele kula dodeljena je ekipi predstave “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti, Cetinje, za stilski ujednačena glumačka ostvarenja, doslednost autoru Tenesu Vilijamsu, za odličnu psihološku obradu i izvođenje tako složenih i kompleksnih likova koji žude za osmišljavanjem svojih usamljenih i uništenih života.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde