Naslovna Društvo Gradska Opština Palilula proslavila svoju slavu u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu

Gradska Opština Palilula proslavila svoju slavu u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu

0
PODELI
Rezanje kolača GO Palilula foto: GP018

Sečenjem slavskog kolača, uz mnogobrojne goste, pa čak i iz bratske bugarske opštine Gradska opština Palilula proslavila je svoju slavu Sabor srpskih svetitelja. Prvi put slava se proslavlja u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu, koji je podignut na temeljima Crkve Presvete Bogorodice iz 13 veka koju su podigli Nemanjići.

U poslednje četiri godine Opština Palilula svoju slavu, Sabor srpskih svetitelja proslavlja u različitim crkvama i manastirima na svojoj teriotriji. Ove godine u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu, jednom od najstarijih u Nišu.

Program u porti manastira foto: GP018

Manastir Svete Trojice u Gabrovcu podigli su Nemanjići i vezan je za prve začetke pismenosti i školstva u ovom kraju. Zbog toga nije slučajno što su na proslavi važnu ulogu imali i đaci OŠ “Branko Radičević” u Gabrovcu koji su predstavili proizvode svoje zadruge “Branko”.

Saša Usenović foto: GP018

Posebnu pažnju u manastiru privlače freske Miloša Obilića kao i sveca i cara Lazara u oltarskom prostoru. Na spoljnoj strani zapadnog zida naslikana je freska Strašnog suda. Slava u ovom manastiru je jedan od načina da se ovo sveto mesto oživi, a radi se i na izgradnji crkve u Novom Selu, kao i na obnovi drugih crkvi na području Palilule, kaže domaćin slave Saša Usenović.

Sledeće godine domaćin slave Opštine Palilula biće Vlastimir Nedeljković Lale, povernik Mesnog odbora Bubanj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde