Naslovna Društvo Na jubileju kompanije „Filip Moris“ najavljeno 200 novih radnih mesta. Jubileju prisustvovala...

Na jubileju kompanije „Filip Moris“ najavljeno 200 novih radnih mesta. Jubileju prisustvovala i premijerka Brnabić

0
PODELI
20. godina Filip Moris foto: GP018

„Filip Moris Operejšens“ (Philip Morris Operations) danas je svečano obeležio 20 godina od privatizacije Duvanske industrije NIŠ (DIN). Prilikom proslave generalni direktor kompanije je otkrio da će u „Filip Moris“ u Nišu biti dodatno uloženo još 100 miliona dolara za novi pogon, koji će uposliti preko 200 novih radnika.

Privatizacija DIN-a foto: GP018

Ugovor o kupoprodaji društvenog kapitala DIN Fabrike duvana a.d. putem javnog tendera zaključen je 2. septembra 2003. godine, a ta privatizacija je od strane državnih zvaničnika označena kao „najveća strana investicija u Srbiji“ i „najuspešnija privatizacija Duvanske industrije u Evropi i jedna od najuspešnijih uopšte“.

Obeležavanju dve decenije od privatizacije DIN prisustvovali su između ostalih premijerka Srbije Ana Brnabić, Jacek Olčak, generalni direktor kompanije Filip Moris internešenal i Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

Jacek Olčak, generalni direktor kompanije „Filip Moris internešenal“ najavio je novu investiciju od 100 miliona dolara, koja će biti opredeljena za nove mašine i kapacitete fabrike, što će dovesti do otvaranja 200 novih radnih mesta. U Nišu će se ubuduće proizvoditi nesagorevajući, manje štetni, proizvodi.

Jacek Olčak foto: GP018

„Vizija kompanije „Filip Moris“ zasniva se na nauci i tehnologiji, u koju smo uložili više od deset godina i više od 90 miliona dolara. To jasno govori da su proizvodi mnogo bolji. Na nama je šta ćemo preduzeti, na našoj kompaniji je kako ćemo investirati. Veoma smo ponosni na našu prošlost, na naših 20 godina ulaganja u Srbiju, i ponosni smo na nove investicije, koje najavljujem danas, u novu tehnologiju i proizvode“, poručio je Olčak.

Aleksandar Jakovićević, generalni direktor kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu, podseća da je kompanija jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Aleksandar Jakovićević foto: GP018

„U proteklih 20 godina trudili smo se da budemo dobar poslodavac, odgovorna kompanija, da budemo inovator i transformator. Trudili smo se sve ovo vreme da doprinesemo razvoju Srbije, zemlje koja nas je domaćinski primila i omogućila da ovde poslujemo. Mi smo jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca, istovremeno smo i jedan od najvećih poreznik obveznika na listi izvoznika“, Aleksandar Jakovljević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da je sama investicija veoma značajna, a značaj još veći kada se uzme u obzir trenutna ekonomska situacija u Evropi.

Ana Brnabić foto: GP018

„Trudili smo se i borili da ta nova investicija i nove tehnologije dođu upravo u Srbiju. Predstavili smo vam u poslednjih 12 meseca brojne razloge zbog čega bi trebalo dodatno da investirate u Srbiju i dovedete novu tehnologiju i nove mašine, i hvala vam što ste se odlučili za Srbiju“, rekla je premijerka i nastavila:

Philip Morris Interational foto: GP018

„Ja ovo vidim kao početak jednog novog života kompanije „Filip Moris“ u Srbiji, kompanije koja je jedan od lidera u inovacija, savremenim tehnologijama i kao što je Olček govorio, kompanije koja za sve svoje klijente nudi sve bolja i zdravija rešenja. Duboko verujem da naša zemlja ima kreativne, talentovane ljude, i dobro obrazovane, naročito u polju tehnologije, sa jako dobrim i sve jačim istraživačkim institutima sa kojima sarađujete“.

Filip Moris Holand (Philip Morris Holland B.V.) je 2003. godine kupio 70 odsto društvenog kapitala DIN, i danas je vlasnik 87,52 odsto ukupnog kapitala te kompanije. Ostatak vlasništva pripada malim akcionarima.

U izveštaju je navedeno da je u toku godine prosečan broj zaposlenih u FMO bio 606, a ukupan broj u Srbiji 911.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde