Naslovna Sve vesti Niš Brnabić: Niš vidimo kao jedan od centara savremene tehnologije, uskoro stanovi za...

Brnabić: Niš vidimo kao jedan od centara savremene tehnologije, uskoro stanovi za bezbednjake

0
PODELI
Centar Niša foto; GP018

Premijerska Srbije Ana Brnabić današnji dan provodi u Nišu povodom obeležavanja 20 godina kompanije „Filip Moris“ u ovom gradu. Tom prilikom je u razgovoru sa novinarima govorila o potencijalima Niša kao centra savremene tehnologije, kao i o projektima u Nišu, koje finansira Vlada Republike Srbije.

Brnabić je istakla da je zadovoljno činjenicom da je Niš postao saobraćajno čvorište, ne samo Srbije, već i Balkana.

Ana Branić foto: GP018

„Ja kao predsednica Vlade, mogu da kažem da je Niš konačno postao saobraćajno čvorište, time što smo završili Koridor 10 i južni krak do granice sa Severnom Makedonijom i istočni krak do granice sa Bugarskom. Dodatno smo uložili u niški aerodrom, koji istorijski ima najveći broj putnika. Radimo rekonstrukciju pruga, na primer Niš – Brestovac u ovom trenutku, uskoro krećemo Niš – Dimitrovgrad, s tim da smo sa Evropskom unijom dogovorili kapitalni projekat brze pruge od Beograda do Niša. Niš će biti povezan sa Beogradom i Suboticom, ali i sa Budimpeštom“, najavljuje premijerka.

Naučno-tehnološki park foto: GP018

Ona je dodala da je posebno ponosna na Naučno-tehnološki park u Nišu, koji je prema njenoj oceni možda i najbolji park tog tipa u Srbiji. Podsetila je da je u planu i njegovo proširenje, čime bi do 1.000 novih inženjera i inženjerki dobili zaposlenje.

„Niš vidimo kao jedan od centara za savremene tehnologije. Ovde je nekada bila Elektronska industrija i ponovo raste u našem Naučno-tehnološkom parku u Nišu, koji je postao jedan od najboljih, ako ne i najbolji tehnološki park u Srbiji. Često domaći i strani investitori koji investiraju u savremene tehnologije, digitalizaciju i veštačku inteligenciju gledaju uvek na Beograd i Novi Sad, a treba više pažnje da usmere na Niš. Niš je jedan od naših najvažnijih i najjačih centara, iz kog razloga će Vlada Srbije investirati dodatnih preko 20 miliona evra u još jednu zgradu Naučno-tehnološkog parka, od 17.000 metara kvadratnih. U današnje Parku je otprilike 40 kompanija sa preko 600 zaposlenih. Dodatna zgrada Naučno-tehnološkog parka će biti još veća, i u njoj će biti od 700 do 1.000 inženjera i inženjerki. To je budućnost Niša“, poručuje Ana Brnabić.

Radovi na studentskom domu/ foto: Gradski portal 018

Ona je navela i da je sramota što još uvek nije završena zgrada Studentskog doma. Takođe, radi se na tome da mladi naučnici dobiju stanove.

Ana Branić foto: GP018

„Radimo na tome sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom prosvete. To mi je visoko na listi prioriteta za Niš da se završi, zato što je sramota da to stoji decenijima nezavršeno. Bruka je, a i to nam je zaista potrebno zato što je Niš sve jači centar novih tehnologija, ali nam je potrebno za studente“, dodala je Brnabić.

Komplek Ardija foto: Grad Niš

Dotakla se i teme stanova za pripadnike bezbednosti i navela da bi to trebalo uskoro da bude rešeno. Ona dodaje da je tu bilo dosta problema, od razminiranja područja, preko arheološkog nalazišta, pa do izvođača radova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde