Naslovna Društvo Vojna bolnica donirala fond knjiga Univerzitetskoj i Narodnoj biblioteci

Vojna bolnica donirala fond knjiga Univerzitetskoj i Narodnoj biblioteci

0
PODELI
Potpisivanje o preuzimanju donacije foto: GP018

Iako naizgled deluje neobično saradnja Vojne bolnice sa bibliotekama, iz Vojne bolnice navode da tu nema ničeg čudnog, jer vojne ustanove i Ministarstvo odbrane praktikuju donaciju knjiga već neko vreme.

Ovo je prva donacija Vojne bolnice, a značajne fondove knjiga su dobile Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“, Narodna Biblioteka „Stevan Sremac“, i biblioteka u Vlasotincu „Desanka Maksimović“.

Ovo je prvi slučaj da Vojna bolnica donira knjige bibliotekama, ali to se ranije činile druge vojne jedinice i jedinice Ministarstva odbrane.

dr Veljko Milić. foto: GP018

„Smatramo da ovim donacijama održavamo odličnu saradnju sa civilnim ustanovama s jedne strane, a s druge strane na najbolji način rešavamo naš književni fond i dajemo na značaj knjizi je sve više potisnuta od strane drugih medija. Poklon sadrži jednim delom stručnu literaturu, a drugi deo je beletristika i to se broji u nekoliko hiljada primeraka“, naveo je upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Veljko Milić.

Ovakve donacije su od izuzetnog značaja za sve biblioteke, zbog toga što se obnova bibliotečkog fonda vrši najčešće kroz donacije.

Snežana Bojović foto: GP018

„Tradicionalno imamo lepu saradnju sa Vojnom bolnicom. Ovo je jedna realizacija saradnje, donacija knjiga. Donacija i poklon knjiga su jedan veoma bitan vid nabavke u našoj biblioteci i vrlo smo zahvalni svim donatorima, u ovom slučaju Vojnoj bolnici. Ovaj poklon će dobro doći u obnavljanju našeg fonda, a mi ćemo se sa naše strane potruditi da ove knjige što pre nađu put do čitalaca i zainteresovanih korisnika“, kaže Snežana Bojović, upravnica Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

Ova biblioteka broji oko 130.000 knjiga, a poseduju i naučne časopise i elektronske publikacije. Snežana Bojović dodaje da im najviše nedostaju nove i aktuelne knjige i udžbenici, jer su korisnici ove biblioteke prevashodno studenti, ali i profesori i naučni radnici.

Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ donacije su takođe najčešći način obnove ponuda knjiga. Direktorka Narodne biblioteke Sonja Šuković poručila je da Vojna bolnica i biblioteke imaju dosta sličnosti, jer se bore za isti cilj, očuvanje duha našeg naroda, ali svako na svoj način.

Sonja Šuković foto: GP018

„Izuzetno se radujemo današnjoj donaciji, jer je sve teže doći do knjige, jer su i materijalne prilike takve da u velikom delu naši fondovi se obnavljaju poklonima. Izuzetno smo zahvalni i koleginici Mili i upravniku što su taj značajan deo svog fondu rešili da ustupe i Univerzitetskoj i Narodnoj biblioteci. Svakako će sve te knjige, koje mi budemo dobili, naći put do krajnjih korisnika“, poručila je Sonja Šuković i dodala da je po poslednjoj reviziji njihov fond knjiga oko 300.000, s obzirom na to da im prostor toliko dozvoljava.

Vojna bolnica postoji 146 godina, tako da se nakupilo dosta zanimljivih i istorijski značajnih knjiga, dodao je Milić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde