Naslovna Društvo Sotirovski: Naš budžet ne može da izdrži besplatne udžbenike, besplatan prevoz za...

Sotirovski: Naš budžet ne može da izdrži besplatne udžbenike, besplatan prevoz za sve srednjoškolce

0
PODELI
OŠ Ivo Andrić foto: GP018

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji „Belami“ gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da je u budžetu Grada milijardu više i da će taj novac biti uložen u dalji razvoj Niša i pozvala sugrađane da predlože kako da ulože taj novac. Međutim, rekla je i da Grad Niš ne može da budžetski izdrži besplatne udžbenike za sve đake.

Gradonačelnica Sotirovski je rekla da bi za udžbenike za osnovce i srednjoškolce bilo potrebno izdvojiti 450 miliona dinara i da gradski budžet to ne može da izdrži. Najavila je mogućnost da svi prvaci do kraja godine dobiju po 5.000 dinara.

Dragana Sotirovski na Bellami foto: GP018

„Da bismo obezbedili besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce Gradu je potrebno 450 miliona. Na 450 miliona ako dodate novac koji izdvajamo za prevoz za srednjoškolce, to je nekih 100 miliona, dakle 600 miliona vi imate davanja za besplatan prevoz i za udžbenike. U ovom trenutku naš budžet to ne može da izdrži“, navela je Sotirovski.

Ona je dodala da ne želi da preduzme „populističke mere“ da ove godine dodeli besplatne udžbenike kako bi bila najbolji gradonačelnik, a da iduće godine ne bude besplatnih knjiga, rekla je ona.

Odlukom Gradskog veća, nakon osnovaca, i svi srednjoškolci su dobili besplatan gradski prevoz. Učenici koji dolaze iz drugih gradova, a školuju se u Nišu, takođe imaju pravo na karticu za besplatan prevoz u sve tri zone.

„Negde 20. ovog meseca radimo rebalans budžeta i verovatno ćemo imati mogućnosti da do kraja ove godine isplatimo po 5.000 dinara prvacima. To nismo mogli ranije jer je tek rebalans 20. septembra“, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica se osvrnula i na besplatan prevoz za penzionere. Navela je da za sada pravo na besplatan gradski prevoz imaju Nišlije stariji od 75 godina i stariji od 70 godina sa penzijom manjom od 28.960 dinara. Dodala je da će se punjenjem budžeta smanjivati i granica za besplatan prevoz.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde