Naslovna Društvo Predstavom „Magbet“ počeo četvrti „Teatar na raskršću“. Preko 400 umetnika će nastupiti...

Predstavom „Magbet“ počeo četvrti „Teatar na raskršću“. Preko 400 umetnika će nastupiti u Nišu

0
PODELI
Predstavom „Magbet“ foto: GP018

Narodno pozorište u Nišu po četvrti put je domaćin glumcima i pozorišnim umetnicima koji dolaze sa čitavog Balkana, a biće ih preko 400. Ovogodišnji festival se održava u znaku toga što je on prepoznat kao događaj od izuzetnog značaja za kulturu od strane Grada Niša. Nakon sedam festivalskih dana biće dodeljeno 13 nagrada.

Upravnik niškog Narodnog pozorišta ističe da je ovo jedinstvena prilika da se publika iz Niša i okoline upozna sa umetničkim izrazima pozorišta širom balkanskog kulturnog prostora.

Spasoje Ž. Milovanović foto: GP018

„Veliko je zadovoljstvo da po četvrti put Grad Niš i Narodno pozorište imaju priliku da ugoste čitav niz velikih pozorišnih stvaralaca, velikih pozorišnih imena i da niška publika i čitav ovaj region imaju priliku da se upoznaju sa tim velikim pozorišnim predstavama“, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

On je dodao da je dodeljivanje Festivalu status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš, dokaz da je Festival zaživeo i time dobio institucionalnu sigurnost. Milovanović je zahvalio Ministarstvu kulture, koje od samog početka pruža podršku Festivalu.

Ovogodišnji Festival drame i pozorišta „Teatar na raskršću“ je otvorio sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, u ime ministarke Maje Gojković.

Miodrag Ivanović foto: GP018

„Ministarstvo kulture i ove godine, kao i od samog početka, je prepoznalo značaj ovog Festivala i podržava njegovu realizaciju, verujući da će se u godinama koje dolaze uspešno razvijati. U prelepom gradu na Nišavi na jedinstven način će se okupiti pozorišna umetnost balkanskog kulturnog prostora“, poručio je sekretar Ivanović.

Tokom sedam festivalskih večeri biće izvedene predstave iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, i to prve večeri „Magbet“ Narodnog pozorišta u Beogradu, a zatim: „Škrtac“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, „Pokojnik“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat, „Noćna frajla“ Narodnog pozorišta Niš, „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i „Lepa Vida“ Gledališča Koper – Teatra „Kapodistrija“ i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

U takmičarskom delu će učestvovati šest predstava. Biće uručeno 13 nagrada – stručni žiri će dodeliti 11, a po jednu žiri kritike i žiri novinara.

Stručni žiri koji dodeljuje 11 nagrada radi u sastavu: Nenad Novaković, menadžer u kulturi iz Bosne i Hercegovine, Vasil Vasilev, reditelj i direktor pozorišta „Ivan Vazov“ u Sofiji, Dušan Kovačević, glumac i producent iz Crne Gore, Irena Šarović, dramaturškinja i koreografkinja iz Srbije i Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja iz Srbije.

Kao prateći program biće priređene tribine, promocije pozorišnih časopisa i knjiga.

U čast nagrađenih biće odigrana predstava „Dekameron“ Đovanija Bokača, nastala u saradnji Narodnog pozorišta Niš sa Gradskih pozorištem iz Podgorice i Kulturnim centrom Bar – Festival „Barski ljetopis“. Dramatizaciju teksta je uradio Stevan Koprivica, a za režiju je zadužen Dejan Projkovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde