Naslovna Društvo Civili i dalje daleko od besplatnog lečenja u Vojnoj bolnici u Nišu

Civili i dalje daleko od besplatnog lečenja u Vojnoj bolnici u Nišu

0
PODELI
Vojna bolnica Niš / foto: redakcija

Svi državljani Srbije mogu da koriste usluge pregleda i lečenja u Vojnoj bolnici Niš na lični zahtev, ali u tom slučaju sami snose troškove. Neophodna je saradnja sa civilnim zdravstvenim ustanovama. Mali koraci ka toj saradnji su primetni, ali i dalje je daleko, navode iz Vojne bolnice.

Lečenje za građane u Vojnoj bolnici Niš, koji sami plaćaju troškove, odvija se samo uz obavezno prethodno zakazivanje. Zakazivanje nije potrebno samo u hitnim slučajevima. Kako bi se poboljšali uslovi za lečenje svih osiguranika u Republičkom zdravstvenom fondu, neophodna je saradnja javnih zdravstvenih ustanova sa Vojnom bolnicom.

dr Veljko Milić. foto: GP018

„Neke male korake u saradnji primećujemo, međutim, to još nije dovoljno da bismo došli do onoga što želimo, a to je ugovor za lečenje osiguranika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Niš nema ustanovu sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, postoje projekti koji su u fazi razmatranja, Grad traži da se sagradi bolnica sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Mi mislimo da je najlogičnije da taj neki period premostimo i zajedno sa Kliničkim centrom, koji je tercijalna zdravstvena ustanova, radimo na opšte dobro svih osiguranika Niša i šire“, rekao je upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Veljko Milić.

On navodi da je Vojna bolnica spremna i da ima dovoljno kapaciteta za pružanje zdravstvenih usluga široj populaciji.

„Imamo dovoljno kapaciteta da ponudimo Republičkom fondu. Očekujemo i značajnu investiciju, koju smo spominjali i ranijih godina za Urgentno-prijemni blok i projekat je konačno ušao u završnu fazu, gotovo je završen. U daljem periodu ostaje da se izborimo da se ta sredstva, koja su namenjena, i iskoriste i na taj način unapredimo i zdravstveni sistem Niša. Time bismo modernizacijom i boljom infrastrukturom unapredili rešavanja hitnih slučajeva na nivou celog niškog regiona“, dodao je dr Milić.

Godišnje se u Vojnoj bolnici pregleda preko 100.000 pacijenata, najčešće su to ambulantski pregledi, a uradi se i značajan broj sistematskih pregleda za sve potrebe vojnog sistema.

Prošle godine je Vojna bolnica nabavila multislajsni skener, a ove godine se vrši nabavka ultrazvučnih aparata, novog artroskopskog stupa i driling sistema za ortopediju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde