Naslovna Društvo Niš od večeras balkanska prestonica pozorišta, počinje „Teatar na raskršću“

Niš od večeras balkanska prestonica pozorišta, počinje „Teatar na raskršću“

0
PODELI
Narodno pozorište foto: Narodno pozorište

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji okuplja pozorišta sa Balkana, počinje večeras u niškom Narodnom pozorištu i trajaće do 10. septembra. U takmičarskom delu publika će moći da pogleda šest predstava iz Srbije i regiona.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala i Niškog narodnog pozorišta je rekao da su gotovo sve karte rasprodate već za pet dana, a ostalo je malo pojedinačnih karata za određene predstave.

Spasoje Ž. Milovanović foto: GP018

Ovo je četvrta godina kako se održava „Teatar na raskršću“, a od ove godine ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš.

Festival počinje izvedbom „Magbeta“, a u narednim danima nas očekuju i druge predstave rađene po klasičnim delima.

„Zajednička crta, pored toga da su vrhunske predstave, jeste da su predstave klasična literatura, bilo da govorimo o dramskom tekstu ili prozi, kao u slučaju Slovenije, govori o nacionalnom mitu Slovenije, Lepa Vida. Ono što nam znači klasika danas, kakav je to presek, kakav je to novi početak, s obzirom na to da je festival od kraja prošle godine stalna gradska manifestacija i želeli smo da ta klasična literatura bude neki temelj, u kom pravcu i na koji način će pozorište da se razvija i ovaj festival“, izjavio je Milovanović.

„Teatar na raskršću“ ističe od drugih to što okuplja predstave i pozorišta iz balkanskog kulturnog prostora.

„Dolaze nam predstave iz onoga što se naziva balkanski kulturni prostor. Predstave i pozorišta koja imaju nekakvo zajedničko iskustvo, to je i konačna ideja ovog festivala, da 13 država, koje su na ovaj ili onaj način preplitale svoju istoriju, kulturu, razvoj, se nađu na jednom mestu, u ovom slučaju u gradu Nišu“, dodao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Festival će od sledeće godine biti održan u svom uobičajenom terminu, tokom marta. Razlog pomeranja termina je izgradnja Male scene, koja bi, prema rečima Spasoja Ž. Milovanovića, trebalo da bude završena do kraja novembra.

Pored večerašnje izvedbe „Magbeta“, ljubitelje pozorišta očekuju i predstave: „Škrtac“, „Noćna frajla“, „Pokojnik“, „Lepa Vida“, „Gospođica“ i na kraju Dekameron, koji će biti odigran u čast nagrađenih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde