Naslovna Društvo Duh srednjeg veka u Tvrđavi: Otvoren međunarodni festival „Zaštitnici Tvrđave“

Duh srednjeg veka u Tvrđavi: Otvoren međunarodni festival „Zaštitnici Tvrđave“

0
PODELI

Niško udruženje „Zmajeva griva“ po sedmi put organizuje međunarodni viteški festival „Zaštitnici Tvrđave“. I ovogodišnji festival okuplja brojne goste iz cele Srbije i inostranstva, ali je ovo izdanje posebno po tome što se ove godine obeležava 300 godina ovog simbola Niša.

Festival okuplja viteške družine koje nastoje da predstave srednjovekovnu kulturu i život slavnih predaka. Okupljeni unutar zidina Niške tvrđave, ovi vitezovi predstaviće posetiocima festivala srednjovekovnu vitešku opremu, tehniku izrade oklopa, mača, luka i strele, kao i viteške pojedinačne i grupne borbe

Dušan Hadžić, osnivač udruženja „Zmajeva griva“ i organizator festivala „Zaštitnici Tvrđave“ navodi da će posetioci moći da gađaju lukom i strelom, da se oprobaju u jahanju konja, ali i da vide kako je izgledao medicinski šator tokom srednjovekovnih borbi.

Dušan Hadžić, foto:GP018

Dosta programa smo posvetili deci, imamo radionice, od vajanja gline, krasnopisa, slikanja, crtanja. Takođe imamo jahanje konja. Tu je i naše streličarsko dvorište, gde se mogu oprobati od najmlađih do najstarija gađanjem lukom i strelom. Imamo i gađanje sekirom i kopljem“, kaže Dušan i dodaje je i ove godine došlo mnogo ljudi iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

„Zmajeva griva“ će rekonstruisati srpski srednjovekovni kamp, koji će posetiocima prikazati kako je izgledala zajednička borba Srba koji su prihvatili hrišćanstvo i Srba koji su se još uvek molili slovenskim bogovima.

Foto:GP018

Dušan Hadžić dodaje da je njegov san da imaju svoj prostor u Tvrđavi tokom čitave godine, gde bi mogli da izlože svoje brojne eksponate. On smatra da je barutana idealan prostor, jer se koristi vrlo retko, a time bi i oživeli taj deo Tvrđave.

Posetioci će moći da vide kako se šilo, kako su izgledali obuća, odeća i oružje, ali i oruđe i alati lekara i hirurga tog doba. Za prikaz medicinskog kampa tokom borbi su zaduženi vitezovi iz udruženja „Beli orlovi“.

Sava Veselinović, foto:GP018

Kako sam ja lekar, želeo sam da približim i taj aspekt srednjovekovnog života, odnosno kako je medicina u srednjem veku funkcionisala. Tada je bilo mnogo borbi, mnogo bolesti i hirurzi i lekaru su bili izuzetno cenjeni u to vreme. Malo ih je bilo, ali su bili dosta učeni, razmenjivali su međusobno iskustva i u velikoj meri su spašavali mnoge živote“, rekao je Sava Veselinović iz beogradskog udruženja „Beli orlovi“.

U šatoru su izložene replike instrumenata koje su hirurzi koristili za vađenje delova strela, oklopa i metala, ali i različite bočice, avane i tučkove, gde su pripremali različite mešavine bilja za lečenje.

Foto:GP018

Udruženje „Beli orlovi“, želi da prikaže modernom svetu kako je izgledao srednji vek na našim prostorima, ali ne samo kroz borbe, već i kroz zanate. Ovo udruženje je osnovano 2010. godine, a kako navodi Ivana Tasić, u bratskim odnosima su sa niškom „Zmajevom grivom“.

Ivana Tasić, foto:GP018

Sve je počelo nekoliko sa nekoliko zaljubljenika u istoriju, a sada naše udruženje okuplja više stotina onih, koji imaju cilj da ožive i prikažu duh srednjeg veka i da prikažemo lepote Srbije. Neizmerno smo srećni što smo danas ovde, uvek smo u Nišu i sa našim bratskim udruženjem. Pozivam sve da zajedno uživamo u ovom festivalu i da zajedno proslavimo jubilej Tvrđave“, dodala je Ivana Tasić.n

Sutra će biti organizovan i maskenbal za najmlađe posetioce.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde