Naslovna Društvo Održana svetska premijera filma „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića u...

Održana svetska premijera filma „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića u Nišu

0
PODELI
„Što se bore misli moje“ press foto: GP018

Film „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i o događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Svetska premijera filma „Što se bore misli moje“ u režiji Milorada Milinkovića, održana je sinoć u okviru programa festivala „Filmski susreti“ u Nišu.

Film je politički triler po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Milorad Milinković foto: GP018

„Ova priča je zanimljiva sama po sebi, jesmo dodali neke likove sa strane, kao što su onaj koji igra Luka Grbić, ali bazična priča je skroz tačna. Ona je toliko zanimljiva i šekspirovska. Ta priča oko dva polubrata, što nije skroz poznato, ali je tačno da je jurio Miloša da ga prizna, i on je mislio da je Milošev potomak. Čudi me kako neko to ranije počeo da radi“, rekao je Milorad Milinković.

Film je bio u planiranju oko deset godina, ali konkretan rad na pisanju scenarija je krenuo pre tri godine.

Dragoljub Stojković foto: GP018

„Teklo je prilično brzo. Pozvao me je Milorad da dopišemo nešto i jako smo brzo došli do prve ruke i onda smo tesali. Ima puno flešbekova, kojim vraćamo priču i objašnjavamo i time razrađujemo likove“, rekao je Dragoljub Stojković, koscenarista.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Okanović, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović… potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Milinković je otkrio da je veoma zadovoljan izborom glumaca, jedino mu je žao što na filmu nema Marka Živića, koji je trebalo da glumi u filmu, ali je pre početka snimanja filma hospitalizovan, a nešto kasnije je i preminuo.

Njegovu ulogu je preuzeo Nenad Okanović, koji je nakon premijere filma rekao da će čitav honorar donirati sceni „Marko Živić“ u Kruševcu.

Nenad Okanović foto: GP018

„Veoma je teško kada uskačete umesto kolege, naročito koji je tada bio bolestan i nije mogao da igra. Uopšte nisam ni pregovarao sa produkcijom, kako je bilo dogovoreno sa Markom, tako je ostalo. Posebno mi je draga uloga i posvećujem je Marku, žao mi je što nije mogao da je odigra“, naveo je Okanović.

Jana Ivanović foto: GP018

Jana Ivanović u svojoj prvoj filmskoj ulozi tumači Katarinu, jednu od ključnih uloga u filmu. Ona je zahvalna na podršci i na tome što je režiser uslišio njene molbe da se održavaju probe. Milinković je naveo da je „njeno štreberstvo i insistiranje na probama, dosta pomoglo čitavoj ekipi filma“.

U godini kada se obeležava tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila na bioskopsko platno konačno je stigao uzbudljiv istorijski, politički triler. Stoga će autori filma pokloniti projekciju Kragujevčanima, gde će se 15. septembra, u okviru obeležavanja rođenja kneza Mihaila, održati i besplatna projekcija filma.

Na repertoaru bioskopa širom Srbije film će se naći 20. septembra. U planu je i da se film prilagodi u seriju. Inače, film nosi isti naziv kao i ljubavna pesma, koju je upravo knez Mihailo napisao i posvetio Kleopatri Karađorđević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde