Naslovna Društvo „Indigo kristal“ – priča o generacijama donela Denisu Muriću titulu glumca šeste...

„Indigo kristal“ – priča o generacijama donela Denisu Muriću titulu glumca šeste festivalske večeri

0
PODELI
„Indigo kristal“ foto: GP018

Debitantski film mladog režisera Luke Mihailovića donosi prikaz dve generacije, rođene na prelazu dva veka. Jedna je Indigo generacija, koju predstavljaju svi oni rođeni od 1988. do 1998. dok bi kristal generacija bila onda rođena od 1998. do 2008. Glavne uloge tumače Miodrag Radonjić i Denis Murić, koji je izabran za glumca šeste festivalske večeri „Filmskih susreta“

U filmu pratimo tridesetogodišnjeg Vuka (Miodrag Radonjić), koji izlazi iz zatvora na uslovnu slobodu nakon što je odležao osam godina. Uz pretnju da se vraća u zatvor ako napravi i najsitnije delo, Vuk počinje svoj proces asimilacije u društvo, posmatrajući brata svog pokojnog prijatelja (Denis Murić) koji se sprema da napravi iste one greške koje su i Vuka svojevremeno odvele u zatvor.

„Kao prototip za izlazak iz zatvora je bio moj povratak u Šabac posle nekoliko godina, i onda taj osećaj stranca u svojoj sredini, da li ste se vi promenili, da li se mesto promenilo, a u stvari se ništa nije promenilo. Onda smo to stavili u dramaturšku sredinu, da ima tu jačinu, da ne bude student koji se vraća, već osoba koja izlazi iz zatvora, koja je tamo izgubila svoju mladost“, započeo je priču o kreiranju filma mladi režiser Luka Mihailović.

On je naveo da film dobro komunicira s publikom iz razloga što su priče, koje film priča, istinite.

„Sve što reaguje s ljudima i gde se ljudi pronalaze, mora da dođe iz nečeg iskrenog i istinitog. Ovde su sve priče ispričane, samo su uzete iz više različitih izvora i spojene. Dosta se povlačilo iz života, samo su te priče pretrpele dramske izmene kako bi funkcionisale u filmu“, dodao je Mihailović, kome je ovo diplomski film.

Ulogu Mareta tumači Miloš Đurović, koji navodi da mu je čast kao glumcu, kada neko napiše ulogu konkretno za njega.

„Uloga Mareta je meni legla, jer je mene Luka izvukao iz jednog šablona u kome me mnogi reditelji vide. Mnogi se čude što ja to igram i kažu da nisu mogli da me zamisle u toj ulozi, ali eto, Luka me je zamislio i zadovoljan sam kako je to uradio. Usudio se i bio hrabar i da mi ponudi to“, izjavio je Miloš i dodao da je bilo izazovno igrati lika, koga nije lako braniti i opravdati ga pred publikom.

„Mare je potpuno drugačiji lik od mene, to je čovek koji ne bira sredstva, koji prelazi preko mrtvih. Lako prelazi preko svoje časti i izdaje prijateljstvo zarad svog ličnog interesa. Uvek je teže ljudima koji imaju ovakvu stranu da ih opravdaš i pronađeš razlog zašto to rade. Na nama glumcima je da odbranimo taj lik i pokažemo publici taj lik da ga publike razume i da mu veruje“, dodao je Miloš Đurović.

Na kraju razgovora, režiser se osvrnuo na to što je čitav film u crno-beloj estetici. Iako je to bio rizičan potez, Luka Mihailović je zadovoljan, jer je time uspeo, kako kaže, da bolje dočara atmosferu filma i pojača priču čoveka.

Zadovoljan je i odzivom i reakcijom publike, što tokom bioskopskog života, što reakcijom publike na Letnjoj pozornici na „Filmskim susretima“ u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde