Naslovna Kultura „Oluja“ – film o proterivanju Srba iz Hrvatske i dalje privlači veliku...

„Oluja“ – film o proterivanju Srba iz Hrvatske i dalje privlači veliku pažnju publike

0
PODELI

Dugo iščekivanu dramu o jednom od najvećih zločina nad Srbima ispričanu kroz sudbine običnih ljudi, niška publika je imala priliku da poglede pete večeri „Filmskih susreta“. Film je bioskopsku premijeru imao početkom ove godine, kada ga je za samo tri nedelje prikazivanja u bioskopima širom Srbije pogledalo preko 100.000 gledalaca.

I pored veoma uspešne bioskopske turneje i pored dva prikazivanja na malim ekranima, film po scenariju i u režiji Miloša Radunovića je privukao pažnju publike na Letnjoj pozornici.

Režiser i scenarista Miloš Radunović je intervjuisao oko trideset ljudi, koju su preživeli „Oluju“ i zatim napisao scenario, koji kroz sudbinu četiri porodice priča priču o tragediji 250.000 ljudi.

Glumačku ekipu predvode Jovo Maksić i Zlatan Vidović, pred kojim je bio poseban izazov, da tumači braću blizance, pravoslavnog sveštenika i borca Legije stranaca.

Zlatan Vidović, foto:GP018

Bio je veliki izazov igrati dve osobe, možda i najveći u mojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri. Pogotovo je bio težak prelazak iz jednog u drugi lik. Ja ih delim na starozavetni i novozavetni, Dane osvetnik je starozavetni, a Bojan, koji je sveštenik i čovek pomirenja i oprosti je novozavetni lik. Bilo je potrebna dosta vremena da se pronikne u jedan i drugi lik. Jedan dan je bio naročito težak, kada sam u istom danu glumio oba brata, scenu gde jednog ubijaju, a gde drugi ubija njegovog dželata“, rekao je Zlatan Vidović.

Snimanje filma je bilo zahtevno, navode glumci. Pored toga što je trajalo preko godinu dana, bilo je neophodno odgovoriti na fizičke zahteve snimanja.

Tako je glumac Ljubiša Milišić, nakon inicijalnih razgovora sa kreativnom ekipom filma, dobio neobičan zahtev da se snimi kako trči. On je dodao da nije imao puno vremena da se fizički spremi, ali je uspeo da odgovori zahtevima režisera.

Ljubiša Milišić, foto:GP018

Čitajući scenario shvatio sam da je ovaj film imao više žanrova u sebi, koji su jasno odvojeni. To je ono što je ovaj film učinilo lepljivim za širu publiku. Kad bi samo bila tragedija i drama ljudi u koloni u fokusu, onda bi bilo jako teško izdržati i odgledati. Kroz akciju, melodramu i porodične situacije lakše progutamo sve to i gledaocima bude jasnije kada stvari budu prikazane u kontrastu“, izjavio je Milišić i dodao da je dosta komentara publike vezano za trajanje filma, tj. kako je dugi film veoma brzo protekao.

Zlatan Vidović dodaje da je scenarista i režiser imao jasnu nameru da u filmu okupi glumce koji jasno znaju šta se dešavalo tokom „Oluje“, i glumce koji imaju direktne dodire sa tim događajem.

„Miloš je tražio da glumci koji igraju na filmu imaju jedno tačno emotivno osećanje i da imaju tu vrstu u svom privatnom habitusu. U kastingu je dobar deo iz Republike Srpske, Jovo Maksić je baš iz Krajine, okoline Knina. Miloš je birao ekipu na taj način, da svi tačno znaju o čemu se radi, da su u emotivnom i misaonom dodiru sa tom temom. Zato je to tako ispalo autentično. Dobar posao i dobro razmišljanje“, dodao je Zlatan.

Pored Vidovića i Milišića koji su prisustvovali konferenciji za medije, i pomenutog Jove Maksića, koji tumači Iliju, glumačku ekipu čine i Davor Janjić, Marija Pikić, Jelena Čović, Ivan Vujić, Maja Kolundžija, Novak Bilbija, Slavko Labović i mnogi drugi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde