Naslovna Društvo Ministar trgovine Momirović u Nišu obećao olakšice mlekarima

Ministar trgovine Momirović u Nišu obećao olakšice mlekarima

0
PODELI
Mlekara Milk house, foto:GP018

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravi danas u Nišu. On je tokom svoje posete obišao niška preduzeća „Unijapak“ i „Milk haus“, gde je na sastanku, prema rečima direktora proizvodnje u preduzeću „Milk haus“, obećao određene olakšice za mlekare.

Direktor proizvodnje kompanije „Milk haus“, otkrio je da su na sastanku sa ministrom Momirovićem obećane određene olakšice, jer, kako on navodi, cena struje, gasa i vode i te kako utiče na cenu finalnog proizvoda.

Što se tiče pomoći države, nama mlekarima je potrebna stabilnija cena energija, struje, gasa, vode, to je veoma veliki trošak po litri prerađenog mleka. Ako skupimo kupo mleko, imamo skupe energente neminovno je da će i proizvod biti skup. Obećano nam je da će biti nekih olakšica, nadamo se i videćemo“, rekao je Miloš Milošević.

Mlekara Milk house, foto:GP018

Ova kompanija mlekom snabdeva Niš, okolinu i veći deo Srbije. Milošević očekuje da neće biti nedostatka srpskog mleka na tržištu i veruje da će se smanjiti uvoz mleka iz Evrope.

Međutim, on je mišljenja da vremenske prilike ove godine nisu bile povoljne za stočare i same proizvođače mleka i smatra da je neophodno da im kompanije pomogle, na obostranu korist.

Miloš Milošević, foto:GP018

Godina što se tiče stočara i samih proizvođača mleka je dosta nezgodna. Prvo je bilo dosta kiše, onda suša i to je dosta uticalo na kapaciteta hrane koju su oni spremali za zimu. Biće sigurno smanjenja stočnog fonda, to je tendencija prethodnih godina i ide dalje u tom smeru i sve je manje mleka. Trudimo se da proizvođačima pomognemo na svakakve načine, da je to seme, đubriva ili kupovina grla, samo da bi oni opstali, jer time opstajemo i mi“, dodao je Miloš Milošević.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se drastično povećanje cene sirovog mleko, osim ako ne poskupe osnovna ulaganja proizvođača. Očekuje se samo blago poskupljenje mlečnih proizvoda tokom zime, što je prema Milošević, normalno sezonsko poskupljenje.

U narednom periodu ne očekujemo neko drastično povećanje cene sirovog mleka. Može da dođe do poskupljenja jedino ako „input“ proizvođača poskupi, to su đubrivo i naftni derivati. Možda će biti nekih blagih povećanja u toku zime, što je sezonsko. Mi održavamo cenu mleku, plaćamo na vreme i time održavamo naše proizvođače, nemamo odliv proizvođača, imamo samo priliv i trenutno imamo otkup od 85 do 90 hiljada, zavisno od dana“, zaključio je direktor proizvodnje u preduzeću „Milk haus“.

Foto:GP018

Sami proizvođači mleka često iskazuju nezadovoljstvo otkupnom cenom i smatraju da je neophodno da se cena poveća i da se samo tržište uredi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde