Naslovna Društvo „Trag divljači“ – triler koji je otvorio Susrete i film koji slavi...

„Trag divljači“ – triler koji je otvorio Susrete i film koji slavi legendarnog Živojina Pavlovića

0
PODELI
Press „Trag divljači“ foto: GP018

Domaći igrani film „Trag divljači” Nenada Pavlovića je otvorio 58. „Filmske susrete“ u Nišu. Film je rađen prema prozi čuvenog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića, čiji je sin upravo režiser ovog ostvarenja.

Glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje političko ubistvo u malom ruralnom mestu. Prvu verziju scenarija za ovaj film je napisao Nenad Pavlović, a kasnije su mu se pridružili i Dimitrije Vojnov i Đorđe Milosavljević.

Kao inspiracija za ovaj scenario Nenad je koristio pet različitih književnih dela, Živojina Pavlovića, jednog od naših najznačajnijih reditelja. Pored istoimenog romana „Trag divljači“, Pavlović navodi da je koristio i dela „Lapot“, „Zid smrti“, „Lov na tigrove“ i „Vašar na Svetog Aranđela“.

„Shvatio sam da je veoma teško prilagoditi ta dela za film, zato što nije imao potrebu da književna dela pravi na „filmičan“ način, već baš literarno. Potrebe za filmom je zadovoljavao kroz scenarije koje je pisao. Zato sam morao da se odlučim za spajanje dela. Srećom postoji čitava saga o porodici Đotić i fiktivnog mesta u istočnoj Srbiji, koja obuhvata deset tomova, gde su i zbirke pripovedaka i novele“, naveo je režiser.

On je naveo da je nemoguće kopirati režiserski stil Živojina Pavlovića i da to uopšte nije ni pokušavao, već je želeo da film ima njegov pečat.

„Pored toga što sam hteo da Živojinova dela oživim na ekranu, želeo sam da to bude i moj film, da ima moj pečat, da ne bude pokušaj novog filma Žike Pavlovića. Ja prosto nisam on, ne mogu da snimim to“, rekao je Nenad Pavlović i dodao da je kao inspiraciju koristio i film „Kineska četvrt“ Romana Polanskog.

Pavlović je otkrio da je, dok je pisao scenario, na umu već imao Predraga Mikija Manojlovića za ulogu visokog funkcionera Udbe Blagoja Ljotića i Nadu Šargin kao Sonju.

Glavni glumci su Radivoje Raša Bukvić, Miloš Timotijević i navedeni Predrag Miki Manojlović i Nada Šargin. U ostalim ulogama su: Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić, Milena Pavlović, Boris Milivojević, Milena Radulović, Filip Šovagić i drugi.

Međutim, jedan od „glumaca“ je i grad Niš. Naime, glumci su proveli desetak dana u Nišu i okolini prilikom snimanja filma. Neke scene su snimane u Gimnaziji, na Starom groblju, ali i u nekadašnjem hotelu „Ozren“ u Niškoj Banji.

„Imali smo dugačak period priprema i istraživanja ne toliko otkrivenih lokacija. Kompleksno je pronaći lokacije, pa se često pomerao početak snimanja sa jeseni na zimu, pa na proleće 2021. godine. Zahvaljujući tome smo mogli da pronađemo idealno mesto i objekte. Snimali nedelju do deset dana u Nišu i okolini. Isto toliko u Knjaževcu, Zaječaru i čak u Beogradu“, izjavio je Pavlović.

Uz reditelja Nenada Pavlovića, na filmu su radili ko-scenaristi Dimitrije Vojnov i Đorđe Milosavljević, direktorka fotografije Bojana Andrić, dok su producenti Miloš Avramović (reditelj poznat po filmskom i TV serijalu „Južni vetar”) i Tatjana Žeželj Gojković, ko-producent Kosta Đorđević, a izvršni producent Goran Bjelogrlić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde