Naslovna Društvo Prvog dana Filmskih susreta prikazan i film „Ko živ, ko mrtav“ –...

Prvog dana Filmskih susreta prikazan i film „Ko živ, ko mrtav“ – akciona komedija, koja je falila našoj publici

0
PODELI
Press „Ko živ, ko mrtav“ foto: GP018

U svom rediteljskom debiju Rade Ćosić je inspirisan filmovima poput „Smrtonosnog oružja“ prikazao jednu zanimljivu priču, ali ipak na srpski način. Stefan Jevtović, koji u ovom filmu tumači lik Zelje, je izabran za najpopularnijeg glumca večeri od strane posetilaca.

Rade Ćosić je naveo da glumac ipak najbolje poznaje publiku, pa je iz te vizure on odlučio da napiše ovakav film i da se upusti u rediteljske vode i da Srbiji jedan žanr, koji je prema njegovom mišljenu, i te kako nedostajao.

„Nisam imao intenciju da ja budem taj koji će režirati ovaj film. Hteo sam samo da napravim jednu akcionu komediju, za koji mislim da je falila Srbiji. Ne znam da li se taj žanr uopšte radio u smislu na koji način ga Amerikanci doživljvaju. Kao remek-delo ovog žanra je „Smrtonosno oružje“, tu su onda i „Gas do daske“, „Starski i Hač“, „Tango i Keš“ i drugi. Video sam uspešnost svih tih filmova, barem kod mene kao gledaoca. Amerikanci sve što rade, rade prema želji gledaoca i time prilagođavaju“, naveo je Rade Ćosić.

On je u polu šali naveo da filmu nedostaje još više eksplozija, krvi, i dodaje da je bilo većeg budžeta uništio bi neku zgradu ili helikopter.

Film prati detektive Trivana i Zelju, koji se suočavaju sa tipičnim stvarima u „badi kap“ (buddy cap) filmovima. Upravo je odnos ova dva lika motor filma, navodi režiser.

Debitant na filmu je Stefan Jevtović, koji tumači lik Zelje. Ta uloga mu je i donela nagradu publike za najpopularnijeg glumca prve večeri „Filmskih susreta“.

„Bez Radetovog iskustva i pomoći, meni kao debitantu, ne znam kako bi sve to ispalo. Bila je divna saradnja sa svima, pogotovo sa Radetom koji je ipak prvo glumac, znao je da pristupi svima i da svima da slobodu. Ako vidi debitanta, kao što sam ja, i neiskustvo znao je tačno kako da me usmeri“, rekao je Stefan Jevtović.

Matija Ristić, pored toga što tumači lik Mirčeta, je bio i pomoćnik režije. On navodi da naslov filmu oslikava snimanje, s obzirom na to da su snimili film za samo 15 dana.

„Nisam u detinjstvu gledao ovakve filmove, ali odgledao sam „Smrtonosno oružje“ zbog ovog filma i vidim da da glumci pišu i režiraju, jer oni najbolje znaju publiku. Verujem Radetu, ipak smo mi glumci učili da budemo autori i dosta njih zna režiju. Bilo mi je divno, i bilo je stvarno „ko živ, ko mrtav“, jer smo snimali 15 dana“, izjavio je Matija Ristić.

Ćosić je otkrio da je napisan i scenario za seriju od deset epizoda, te bi publika i na malim ekranima mogla da gleda „dinamični duo“ koji čine Trivan i Zelja.

Uloge u filmu tumače: Rade Ćosić, Stefan Jevtović, Milan Vasić, Ljubomir Bandović, Dragana Mićalović, Dragan Marinković Maca, Branisalv Zeremski, Tijana Pečenčić i ostali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde