Naslovna Društvo „Ovuda će proći put“ – od diplomskog filma do „Filmskih susreta“ i...

„Ovuda će proći put“ – od diplomskog filma do „Filmskih susreta“ i još preko 20 festivala

0
PODELI
Press „Ovuda će proći put“ foto: GP018

Film „Ovuda će proći put“ sinoć se našao na repertoaru prvog dana „Filmskih susreta“. Međutim. To nije prvi put da se on nađe na platnu pred niškom publikom, jer je ovaj film mlade autorke Nine Ognjanović prikazan i na nedavno završenom „Festivalu diplomskog filma“ u Univerzitetu u Nišu.

Film Nine Ognjanović je prikazan na 24 festivala do sada, a u septembru će biti na još dva. Do sada je film pokupio 13 nagrada, a u konkurenciji je i među 14 filmova na 58. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“.

Rediteljka i scenaristkinja filma navodi da nije očekivala ovakav put filma. Kako ona kaže, odlučili su da probaju sa festivalima, i prosto se tako desilo.

Producent David Jovanović navodi da je sa Ninom govorio o ovom filmu još od druge godine studija, i još od tada su imali na umu da snime dugometražni film kao diplomski. Međutim, još tada su bili svesni i da neće biti lako obezbediti finansije za snimanje.

„Kad je Nina došla sa ovim scenariom još u drugoj godini, u jednom trenutku je Marko Novaković došao da snimi rane kadrove na našoj klasi i onda mi je postalo jasno da RTS vidi nešto u nama i želi da nas podrži na neki način. Onda sam Marku predložio da li bi RTS hteo da pokrene neku liniju finansiranja za debitantske diplomske filmove. Njemu se ta ideja dopala, te je on razgovarao sa direktorom, tako da je tada RTS odlučio da podrži tri diplomska filma i u stvari je to bio primarni izvor finansiranja našeg filma“, rekao je David Jovanović.

Film okuplja mlade glumce uz podršku iskusnih Svetozara Cvetkovića, Eve Ras i Branislave Stefanović. Narativ filma je nelinearan i govori o jednoj univerzalnoj, istovremeno i veoma posebnoj priči, koja se tiče promena, tj. straha od promene.

Nakon dugog traženja lokacija, odlučeno je da se film snima u selu Topli Do na Staroj planini.

Nina Ognjanović foto: GP018

„Nikada nisam bila tamo pre nego što smo krenuli da tražimo lokacije za snimanje. Ali kada smo tamo kročili prosto nije postojala alternativa, znali smo da je to nešto tako jedinstveno i izolovano“, izjavila je Nina Ognjanović.

Dosta važnih scena se igra u kafani, gde briljiraju Branislava Stefanović i Svetozar Cvetković

„Zanimljivo je da se u ovakvom filmu pojavljuju lica koja nisu toliko poznata. Ne samo lica kao što su Svetozar Cvetković ili Eva Ras, stubovi naše kinematografije, nego da se uz mlade ljude, kao što su Jana i Zlatan, pojave i neka druga lica s drugim glumačkim senzibilitetom. Bilo je zanimljivo raditi i napraviti u tom selu neko vreme, koje je sadašnje a nije sadašnje i koje ima apstraktni okvir. Što je bilo i najveći glumački izazov“, navodi Brana Stefanović.

Mnogi su odbijali ulogu supruga gazdarice kafane, koja nije imala mnogo teksta, ali je imala dosta pojava. Na poziv producenta Davida, Svetozar Cvetković je pristao, posebno što je sa tom celom ekipom mladih stvaralaca, studenata u klasi Darka Bajića, uradio već četiri filma.

Svetozar Cvetković foto: GP018

„Tu sam video veliku provokaciju za sebe da vidim da li od toga može nešto da se napravi u tom miljeu, koji je fascinantan. S jedne strane da budemo sretni svi i da nekako ne smetam u tome što je osnovni tok te priče. Brana i ja smo zajedno studirali, ja glumu ona režiju, pa sam znao njene glumačke sposobnosti i znao sam do će to da izazove veliko oduševljenje“, izjavio je popularni Cvele i u šali ovu ulogu okarakterisao kao ulogu statiste sa zadatkom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde