Naslovna Društvo “NIJE PRIJATNO PLESATI PO GROBU” NAJBOLjI FILM NA III FESTIVALU DIPLOMSKOG FILMA

“NIJE PRIJATNO PLESATI PO GROBU” NAJBOLjI FILM NA III FESTIVALU DIPLOMSKOG FILMA

0
PODELI
foto: G. V

Film “Nije prijatno plesati po grobu” u režiji Ane Šiškov sa Akademije umjetnosti u Zagrebu, je osvojio zlatnu “Desetku” na trećem Festivalu diplomskog filma u organizaciji SKC Niš. Veliki uspeh na festivalu koji je sinoć završen imao je i film “Očevina” Stefana Tomića, diplomca Akademije umjetnosti Banjaluka, koji je osvojio srebrnu “Desetku”, kao i nagradu publike.

Posle tri festivalska dana i 13 filmova u takmičarskom i revijalnom delu, koje je publika mogla da pogleda u bioskopu na otvorenom u Dvorištu Univerziteta, završen je treći Festival diplomskog filma. Žiri, čiji su članovi bili glumica Dušanka Stojanović Glid, producent Srđan Anđelić i reditelj Darko Ković, je, kako su rekli, imao privilegiju da svedoči o veoma zanimljivim filmovima. Sigurni su, pišu u obrazloženju, da će ovi mladi autori uskoro obradovati publiku celovečernjim delima.

“Svi selektovani filmovi zrače vitalnošću i zaista predstavljaju ohrabrenje. Sva tri nagrađena filma su na vrlo ubedljiv i delikatan način uspela da zainteresuju i ostvare komunikaciju sa publikom. Iako su u pitanju različiti žanrovi i poetike, za sva tri nagrađena filma je karakteristična izvrsna saradnja reditelja sa glumcima i veoma zrela kontrola naracije”, navodi se u obrazloženju.

Prema odluci žirija bronzana “Desetka” dodeljena je filmu “Kad zaboraviš juli”, rediteljke Sare Radusinović, u produkciji Akademije umjetnosti Banjaluka. Srebrna “Desetka” dodeljena je filmu “Očevina” Stefana Tomića, diplomca Akademije umjetnosti Banjaluka. Titulu najboljeg filma na festivalu po odluci žirija i zlatna “Desetka” dodeljena je filmu “Nije prijatno plesati po grobu”, u režiji Ane Šiškov i produkciji Akademije umjetnosti Zagreb. U obrazloženju stoji da je rediteljka nagrađena za celovitu, jasnu i zaokruženu filmsku priču realizovanu dokumentarističkim vizuelnim pristupom. Kako je žiri objasnio, tema problema suočavanja glavnih junaka sa patrijahalnom tradicijom male sredine i jasno rediteljsko vođenje glumaca ostavilo je pogodno tlo za pravljenje bravuroznih glumačkih ostvarenja i laku komunikaciju sa publikom.

Žiri navodi da su junaci ovih filmova i njihovi složeni mikrokosmosi predstavljeni eskpresivno i efikasno. Dodaju da i posle nekoliko kadrova gledalac apsolutno učestvuje u radnji.

„U nagrađenim filmovima junaci se suočavaju sa ograničenošću provincije i traumatičnim odnosima, ali nam istovremeno donose i suptilne karaktere pune složenih osećanja koji kroz dramu i komediju oživljavaju večne strasti i patnje. Posebno se zahvaljujemo SKC-u Niš kao organizatoru Festivala i publici, i sigurni smo da nas i sledeće godine čeka zanimljivo festivalsko izdanje u Nišu”, zaključuje žiri.

Specijalnu nagradu „Autorski pečat“ žiri je dodelio filmu „Boda de ferro“ Mateja Matijevića, diplomca Akademije umjetnosti iz Zagreba.

Dodeljene i nagrade publike i Akademskog pozorišta SKC Niš

Tokom prve i druge večeri publika je takođe imala prilike da glasa za ostvarenje koje im se najviše dopalo i koje je na njih ostavilo najjači utisak. Najviše glasova publike dobio je film “Očevina”, reditelja Stefana Tomića. Treći Festival diplomskog filma doneo je i jednu novinu – nagradu koju dodeljuje Akademsko pozorište SKC Niš.

„Zbog svoje duhovitosti, autentičnosti, odlične glumačke igre i na osnovu celokupnog doživljaja priče kojem su doprinela duhovita i promišljena rediteljska rešenja, kompozicija kadrova i precizna dinamika filma, članovi Akademskog pozorišta jednoglasno su doneli odluku da nagradu žirija Akademskog pozorišta dobije film “U koliko krećemo sjutra”, reditelja Matije Jovanovića sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje”. navodi se u obrazloženju Akademskog pozorišta. Nakon dodele priznanja festival je zvanično zatvorila glumica Branislava Brana Stefanović, a nakon toga gledaoci su imali prilike da pogledaju i prvi dugometražni film na festivalu „Ovuda će proći put“ u režiji Nine Ognjanović. U revijalnom delu je tokom večeri publika pogledala i filmove „A. D. A. M“ čiji je autor Borneo Sedeu Nišvikj, „Hollow“ u režiji Nikole Radivojevića i „Ponovo živeti svoj život“ autorke Nastasje Buđevac.

Inače, tokom trajanja festivala održana je i tribina “Studentski film: Mogućnosti koprodukcije i ishodi kulturnih razmena”. O ovoj temi govorili su prof. dr Jelena Petković, sa Filozofskog fakulteta u Nišu, Predrag Milojević, umetnički direktor festivala, Srđan Anđelić, filmski producent i predsednik žirija i Dejan Dabić, selektor festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde