Naslovna Društvo Danas počinju Filmski susreti u Nišu

Danas počinju Filmski susreti u Nišu

0
PODELI
Filmski susreti/foto:arhiva redakcije

Filmski susreti će biti održani od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici. Na otvaranju festivala biće uručena nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo glumici Mirjani Karanović. Žiri je poznat i činiće ga Vladica Milosavljević, Branislav Lečić i Nada Blam.

Umetnički direktor festivala je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a na najvećoj manifestaciji posvećenoj srpskim glumicama biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada: Gran pri „Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom igranom filmu između dva festivala, „Car Konstantin” i „Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno za najbolju žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu, kao i nagrada za najbolju debitantsku ulogu u srpskom igranom filmu ovih filmskih susreta.

U zvaničnoj konkurenciji biti prikazano 14 filmova, a poslednje večeri i posle dodele nagrada i dva gostujuća filmska ostvarenja.

U zvaničnom programu su filmovi „Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, „Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića, „Usta puna zemlje” koji je režirao Mladomir Puriša Đorđević i „Da li ste videli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Za nagrade će konkurisati u zvaničnom delu festivala i filmovi „Manja” režisera Nikole Končarevića, „Svilen konac” Damira Romanova, „Sveta Petka – krst u pustinji” u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, „Koma” Petra Jakonića, „Vera” Nedeljka Kovačića, kao i „Momak i devojke”, koji je režirao Ivica Vidanović, „Oluja” Miloša Radunovića, „Što se bore misli moje” u režiji Milorada Milinkovića i „Indigo kristal” Luke Mihailovića.

Poslednje večeri, 1. septembra i odmah posle dodele nagrada glumcima u nezvaničnom delu Filmskih susreta biće prikazana i dva gostujuća filma koje su realizovali niški autori ‒ „Narodni glumac” u režiji Vladimira Ristića, producenta Olivera Paunovića i „Prihvati ili odbij”, reditelja Božidara Pešića.

Program festivala

26.8.2023.
Svečano otvaranje
Dodela nagrade „Pavle Vuisić“
TRAG DIVLJAČI (105′)
КO ŽIV, КO MRTAV (80′)
OVUDA ĆE PROĆI PUT (82′)

27.8.2023.,
USTA PUNA ZEMLJE (75′)
DA LI STE VIDELI OVU ŽENU? (79′)
MANJA (90′)

28.8.2023.
SVILEN КONAC (80′)
SVETA PETКA – КRST U PUSTINJI (123′)

29.8.2023.
КOMA (96′)
VERA (130′)

30.8.2023.
MOMAК I DEVOJКE (94′)
OLUJA (156′)

31.8.2023.
ŠTO SE BORE MISLI MOJE? (140′)
INDIGO КRISTAL (105′)

1.9.2023.
Dodela nagrada i svečano zatvaranje festivala
NARODNI GLUMAC (45′)
PRIHVATI ILI ODBIJ (150′)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde