Naslovna Društvo Udruženju invalida rada“ specijalno vozilo od Japana. Najbrojnije niško udruženje dobilo vrednu...

Udruženju invalida rada“ specijalno vozilo od Japana. Najbrojnije niško udruženje dobilo vrednu donaciju.

0
PODELI

Danas je održana svečana primopredaja specijalnog vozila za osobe sa invaliditetom „Udruženju invalida rada“, koje okuplja preko 5.000 članova. Vlada Japana je za ovo vozilo izdvojila 28.000 evra, a iz Udruženja poručuju da će ga nesebično deliti i sa drugim udruženjima.

Na inicijativu i predlog Miloša Stojkovića iz „Udruženja invalida rada“ Grad Niš je konkurisao za POPOS donacije od strane Ambasade Japana, a danas je i novi ambasador te zemlje svečano uručio ključeve specijalnog vozila predsedniku Udruženja.

Ovo Udruženje postoji 70 godina, od 1953. godine i pruža podršku osobama sa invaliditetom, ali i starijim licima i ostalim marginalizovanim grupama. Okuplja 5.040 članova.

Miloš Stojković, foto:GP018

Nabavkom ovog preko potrebnog vozila za obavljanje različitih aktivnosti će pružiti pomoć, ne samo svojim članovima, već i svim građanima Niša, kojima će ova usluga biti preko potrebno i ujedno umanjiti njihovu socijalnu isključenost“, rekao je Miloš Stojković i dodao da je cilj njihovog udruženja da osobama sa invaliditetom, naročito u ruralnom području, obezbede bolji i adekvatniji ukupni društveni položaj.

Ambasador Japana Akira Imamura je zahvalio Milošu Stojkoviću na posvećenom radu i dodao da je to vrlo popularno prezime u Japanu, aludirajući na još jednog Nišliju Dragana Stojkovića Piksija, koji je ostavio dubok trag u Zemlji izlazećeg sunca.

Akira Imamura, ambasador Japana, foto:GP018

Velika nam je čast što smo mogli da podržimo projekat koji će podržati invalide rada, sa različitim vrstama invaliditeta i da će ovo vozilo podići kvalitet njihovog života. Pružanje adekvatnih socijalnih usluga je od suštinske važnosti za dostojanstven život. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju određene invaliditete“, poručio je ambasador Japana.

On je dodao se važnost ovog vozila ogleda u tome što će omogućiti osobama sa invaliditetom da posećuju i kulturna dešavanja i da se socijalizuju, što je veoma bitan faktor za dostojanstven život.

Ovo je četvrta donacija Japana Nišlijima. Gradonačelnica Niša je istakla da je Grad Niš spreman da aplicira kod Ambasade Japana sa različitim projektima u oblasti obrazovanja, kulture i zdravstva.
Dragana Sotirovski, foto:GP018

Ona je takođe zahvalila Japanu, ali i „Udruženju invalida rada“, što će vozilo po mogućnosti ustupati i drugim udruženjima.

Miomir Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je istakao da u Nišu postoji 14 udruženja osoba sa invaliditetom, koje finansira Ministarstvo.

Momir Đorđević, foto:GP018

On je dodao da je tokom prošle i ove godine, za različite programe unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, tim udruženjima podeljeno oko 11 miliona dinara.

Foto:GP018

Ambasador Japana je istakao i da Niš ima veliki potencijal, naročito tehnološki, zahvaljujući Univerzitetu i Naučno-tehnološkom parku. Akira Imamura je dodao i da će Ambasada Japana pružiti podršku jugu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde