Naslovna Društvo Gradska većnica za turizam veruje da će ova godina biti rekordna po...

Gradska većnica za turizam veruje da će ova godina biti rekordna po broju turista

0
PODELI
Adriana Anastasov foto: GP018

Gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov procenjuje da će ova godina nadmašiti i rekordnu prethodnu godinu po broju turista, što stranih što domaćih. Ona je najavila da je već počela i priprema za narednu sezonu i dodala da se radi i na obnovi kulturno-istorijskih spomenika, poput kompleksa „Čegar“.

Čegar foto: GP018

Na početku svog obraćanja povodom najave manifestacije „Dana sićevačke berbe“, Adriana Anastasov je pohvalila „Kulturno leto“ i Nišku Banju, na čijoj se teritoriji 2. septembra organizuje i manifestacija posvećena vinu i vinogradarstvu.

„Još uvek imamo leto pred nama i mnogobrojne događaje u gradu. Naravno, jedna od najvećih gradskih manifestacija „Nišvil“ je uspešno završena sa stotinama hiljada posetilaca. Već smo počeli da pravimo planove za narednu godinu zajedno sa direktorom Festivala Ivanom Blagojevićem. Nadamo se da će naredna jubilarna godina za „Nišvil“ biti još uspešnija nego ova“, rekla je većnica Anastasov.

Centarlni gradski trg Niš foto: GP018

Ona je istakla da koncerti u privatnoj organizaciji takođe dosta doprinose povećanju broja turista. U takvoj organizaciji nas očekuju koncerti Nine Badrić, Sergeja Ćetkovića i Lepe Brene.

Filmski susreti foto: GP018

Već ovog meseca počinju i 58. „Filmski susreti“, tačnije 26. avgusta i trajaće do 1. septembra. Prvog septembra počinje Likovna kolonija „Sićevo“, a 4. septembra i Književna kolonija. Takođe 4. septembra počinje i „Teatar na raskršću“. Povodom tri veka Tvrđave 21. septembra će biti održan koncert Simfonijskog orkestra na Letnjoj pozornici.

Niška Banja foto: GP018

Tačni podaci o tome koliko je posetilaca obišlo Niš tokom letnjeg perioda, kada je i bilo najviše posetilaca, će biti poznati u oktobru.

„Za prvih šest meseci povećanje u odnosu na prethodnu rekordnu godinu, je oko 40 posto u odnosu na 2022. godinu. Rekordna je bila 2019. godina. Imamo povećanje i stranih turista, tu utiče i aerodrom, ali i naše manifestacije, koje su međunarodno priznate, i sve ono što radimo u gradu Nišu. Povećanje stranih turista je preko 50 odsto i povećanje noćenja za 100 odsto. Očekujemo da u oktobru imamo podatke za celo leto i mislim da će ovo biti rekordna godina“, optimistična je gradska većnica Adriana Anastasov.

Nalazište Mediana foto: GP018

Ona je dodala i da veliki broj turista posećuje objekte Narodnog muzeja, pre svega „Medijanu“, ali i Ćele kulu, spomen-sobu Branka Miljkovića, Memorijalni kompleks „12. februar“, ali i spomen-kompleks „Čegar“, koji će biti rekonstruisan uz pomoć Ministarstva rada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde