Naslovna Društvo „Dani Sićevačke berbe“ 2. i 3. septembra. Glavne zvezde Biljana Jevtić i...

„Dani Sićevačke berbe“ 2. i 3. septembra. Glavne zvezde Biljana Jevtić i Boban Zdravković

0
PODELI
Dani Sićevačke berbe 2023

Tradicionalna manifestacija „Dani sićevačke berbe“, biće održana i ove godine u Sićevu, na fudbalskom terenu, od 2. do 3. septembra. Posetioci će imati priliku da vide kako se pravi vino, prate takmičenje u starim i zaboravljenim igrama u uživaju u folklornim nastupima i koncertima.

„Dani sićevačke berbe“ okupljaju najbolje vinare i vinogradare Sićevačkog vinogorja u čast početka berbe. Meštani i posetioci će uživati uz pesmu, vino, folklor i koncerte Ace Ilića i Biljane Krstić, koji će nastupiti u subotu, odnosno Bobana Zdravkovića u nedelju.

Žarko Martinović, ispred meštana sela Sićeva i kao jedan od pokretača i organizatora ove manifestacije, navodi da su imali ideju da ovim događajem podsete na status kakav je imalo sićevačko vino u Jugoslaviji.

Žarko Martinović foto: GP018

„Pre dve godine smo se okupili sa jednim ciljem da nastavimo tu tradiciju sićevačkog vinogorja i poznatih vina, koja su bila jako poznata širom Jugoslavije. Zadnjih 30-ak godina je to možda malo zamrlo, ali smo rešili da pokrenemo tu priču ponovo i da ljude vratimo i da ponovo probaju ta naša vina“, rekao je Žarko Martinović.

Pored promocije Sićevačkog vinogorja, na umu su imali i obnovu crkve u Sićevu, zahvaljujući prilozima posetilaca i meštana.

„Naša ideja je bila da samim festivalom pokrenemo obnovu naše crkve, tada se poprilično urušila i mogu sa zahvalnošću da kažem da smo uspeli da uradimo dve faze obnove crkve. Ni na jednom festivalu nije bilo prodaje karata, samo dobrovoljni prilozi koje su posetioci davali“, dodao je Martinović.

Pored pomenutih koncerata, nastupiće i mladi umetnici, ali i tri kulturno-umetnička društva, „Nikola Tesla“, „Abrašević“ i „Prva Kutina“. Drugog dana manifestacije će se održati i takmičenje u pripremanju jela u kotlićima.

Uvodnu reč i zdravicu će održati glumac Aleksandar Dunić.

Ova manifestacija u selu Sićevo, koje pripada Opštini Niška Banja, je produžetak brojnih događaja koji su se odvijali u ovoj opštini. Predsednik Gradske opštine Niška Banja Dušan Živković navodi da je Grad Niš prepoznao potencijale sela, te je selo dobilo produženje puta od četiri kilometra i dva kilometra vodovodne mreže.

Prema njegovim rečima, selo nudi i istorijski turizam, pa čak i iz perioda praistorije.

„Za praistoriju se pobrinuo naš profesor Dušan Mihailović, koji je dokazao da su u selo Sićevo pre 500 hiljada godina postojala ljudska naselja. Istraživanjem je pronađeno vilica stara oko pola miliona godina. Za istoriju nas vezuje legenda da se Sveti Sava početkom 13. veka na putu ka Carigradu, kada je išao do vaseljenskog patrijarha da zatraži manastir

Hilandar, svratio u Sićevo, probao vino i tom prilikom blagoslovio vinograde i same meštane sela“, rekao je Dušan Živković.

U Sićevu se održavaju i likovna i književna kolonija, ali i manifestacija „Dani sićevačke žalfije“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde