Naslovna Društvo Počeli Dani češke kulture. Između Niša i Čeha puno „mostova koji spajaju“

Počeli Dani češke kulture. Između Niša i Čeha puno „mostova koji spajaju“

0
PODELI
Počeli Dani Češke kulture u Nišu foto: GP018

Kada se govori o Nišu i njegovim stanovnicima koji pripadaju drugim nacijama, retko ko bi pomislio da ima puno Čeha u Nišu, a bilo je i puno onih koji su zadužili ovaj grad. Njima u čast, u čast brojnim potomcima Čeha koji su prvi došli ovde i u čast srpsko-češkog prijateljstva, Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ iz Niša, organizuje „Dane češke kulture“.

Izložbom haljina „Mostovi koji spajaju“ počeli su, sada već tradicionalni, treći po redu, „Dani češke kulture“, u okviru kojih se održavaju i brojne radionice i druge forme za decu, dok je za odrasle priređena izložba oldtajmera uz Dane piva, ali i nastupi grupe Kerber i pop pevača Vlada Georgieva.

Jovan Apel foto: Istorijski arhiv Niš

Ova manifestacija u svom nazivu nosi ime Jozefa Apela, tačnije Jovana, koji je promenio ime nakon preuzimanja pravoslavne vere. On je pre 141 godine doneo prvu ručnu pivaru na ove prostore, tačnije u Aleksincu, Nakon oslobođenja Niša od Turaka sagradio je parnu pivaru 1884. godine u Nišu, u koju je preneo sve uređaje iz Aleksinca

Staro groblje foto: GP018

Danas čitav kraj, u kome se nalazila njegova pivara, nosi naziv po njemu – Apelovac. Jozef Apel je preminuo 1907. godine i sahranjen je na Starom groblju.

Paul Polanski foto: Wikipendija

Ova manifestacija čuva od zaborava još jednog Čeha, tačnije Amerikanca češkog porekla. Paul Polanski je poslednje 20 godine svog života proveo u Knez Selu. Tokom svoje karijere se bavio novinarstvom, prevođenjem, pisanjem knjiga i pesama, ali i humanitarnim radom. Pisao je knjigu i o bombardovanju Niša. Jednom prilikom bi rekao da ne bi menjao Knez Selo ni za jedan grad u Americi.

Povelju Paul Polanski i ove godine uručuje profesor iz Praga Vladislav Stanko, koji je i sam dobio zahvalnicu od organizatora za podršku ovoj manifestaciji.

Dekan Evropskog instituta iz Praga, koji je iz Košica, navodi da je njegov grad partner sa Nišom, što pruža priliku za još bolju saradnju između Srbije, s jedne strane, i Češke i Slovačke, s druge.

Vladislav Stanko foto: GP018

„Slovačka i češka manjina su partneri sa nama na Festivalu češkog piva. U Pragu imamo festival koji se naziva „Prag – srce naroda“, gde učestvuju i srpska folklorna društva. Ovakve manifestacije su mnogo značajne“, poručio je Vladislav Stanko.

On je podsetio da je njihov Institut prošle godine otvorio katedru na Fakultetu za pravo, bezbednost i menadžment “Konstantin Veliki“ u Nišu.

Ove godine manifestacija „Dani češkog piva“ će biti podeljena u dva dana, i održavaće se uz „Oldtajmer fest“.

Aleksandra Barton foto: GP018

Aleksandra Barton iz Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ zahvalna je brojnim Česima i naslednicima Čeha, koji su se pridružili njihovom udruženja, a i onima koje je privukla češka umetnost, književnost i film.

Sutrašnji dan počinje u 17 časova promocijom knjige „Kuki se vraća kući“, poznatog češkog reditelja Jana Sveraka. Deo programa biće i „Sajam zdravog odrastanja“ sa radionicama za decu, kao i izložba retro automobila i motora “Oldtajmer fest – dani piva“ na platou Niške tvrđave. Za ovaj dan, planiran je i nastup grupe „Sevdah Rock Connection“, a potom i grupe Kerber.

Treći dan manifestacije, otvara „Sajam zdravog odrastanja“ sa radionicama za decu, a zatim sledi i izložba retro automobila i motora. Očekuje se i nastup „Penthaus benda“, a onda i nastup Vlada Georgieva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde